odpravnina - dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
poizon
Novinec
Novinec

odpravnina - dohodnina

Odgovor Napisal/-a poizon »

Za odpravnino (prenehanje iz poslovnih razlogov) se po zakonu ne plača socialnih prispevkov oz dohodnine. Kaj pa če je ta odpravnina višja od tiste, predpisane z zakonom; ali se za presežek plača prispevke? In če se, ali se potem upošteva (ta presežna) plača bruto ali neto? Naj bi se upoštevala neto (po navodilu ministrstva), ampak kaj je , če je odpravnina večja od tiste, določene z zakonom? HVALA!
žaba1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a žaba1 »

Višina odpravnine ne sme presegati 10-kratnika osnove odpravnine (povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali, ki bi jo prejel, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred prenehanjem delovnega razmerja), če v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti ni drugače določeno. V kolikor odpravnina presega zgoraj nevedeno v celoti zapade pod plačilo davka od osebnih prejemkov in prispevkov za socialno varnost. Npr. če je osnova za izračun odpravnine 100.000 SIT, odpravnina ne sme presegati 1.000.000 sit.
LP
mira95
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mira95 »

Imela sem že tak primer, da sem izplačala odpravnino več kot je določeno - samo sem plačala vse davke in prispevka samo za znesek nad prekoračitvijo. Tako so mi rekli tudi na davčni.
Pozdrav.:roll:
žaba1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a žaba1 »

Se opravičujem za napačen podatek. Imate prav obdavčen je samo tisti del, ki presega dovoljeno mejo.
LP
Odgovori