leasing

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

leasing

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Prosim za pomoč.
Smo računal.podjetje,nabavili bomo nekaj nove računal.opremein sicer preko leasinga. To opremo smo mi v bistvu že nabavili od naših dobaviteljev, in jo knjižili na zalogo. Sedaj pa bomo to opremo fakturirali leasing hiši,ki jo bo nam plačala, istočasno pa bomo z njo sklenili pogodbo o leasingu za to opremo in odplačevali to opremo
naslednja tri leta. S takim leasingom se jaz srečujem prvič.
Kako se pa sedaj to knjiži ?
Račun od dobaviteljev sem poknjižila normalno na 220 in na zaloge.
Leasingu sem izstavila račun, ki gre v izhodno davčno knjigo.
Ta moj izhodni račun bo po mojem tudi moj vhodni račun pri knjženju leasinga. Kako gre od tu naprej, oz.ali je to sploh prav ?
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

prosim za pomoč.
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Jaz mislim, da jim za opremo ne morete izstaviti računa, ker potem na zalogi nimate osnovnega sredstva. Ponavadi je tako, da vam leasing hiša direktno izstavi račun ne glede na to od katerega dobavitelja nabavljate, vsaj jaz imam take primere. Najbolje je da vprašate na leasing hiši, kakšne izkušnje imajo s tovrstnimi primeri.

LP :D
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ali se stroški sklenitve pogodbe o leasingu obravnavajo kot povečanje vrednosti opreme oz. osnovnih sredstev ?
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Če ste vi leasing hiši že izstavili račune, vam morajo oni opremo, katero vam bodo dali na leasing, ponovno zaračunati (po tem računu si boste lahko odbijali vstopni DDV). Leasing se knjiži na konto 04 (oprema) / konto 984 (obveznost po leasing pogodbi). V vrednost OS gredo tudi stroški, ki nastanejo pri leasingu.
Več o knjiženju sem pisala že enkrat prej...
Priporočam, da greste v "Iskanje" in pod besedo leasing boste našli kar nekaj tem.
LP

Anela
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala.
Silva
Odgovori