Dvojna obdavčitev!?
Moderator: Mirko Zbačnik
Dvojna obdavčitev!?
Pozdravljeni!
Sem s.p., ki NI zavezanec za DDV.
V Avstriji imam namen kupiti računalnik. Prodajalec mi bo zaračunal avstrijski DDV. Baje pa bom moral sam obračunati tudi slovenski DDV na osnovo. Ali to drži? Če da, se temu lahko kako izognem?
Tomaž
Sem s.p., ki NI zavezanec za DDV.
V Avstriji imam namen kupiti računalnik. Prodajalec mi bo zaračunal avstrijski DDV. Baje pa bom moral sam obračunati tudi slovenski DDV na osnovo. Ali to drži? Če da, se temu lahko kako izognem?
Tomaž
Kot je meni znano, se domači DDV obračuna, če ga avstrijski prodajalec ni obračunal. Vi pa niste zavezanec za DDV, zato s tem ne boste imeli nobenega dela, ker Vam ga bo avstrijski dobavitelj zaračunal in ga boste morali plačati. Avstrijski dobavitelj davka ne bi zaračunal, če bi imel vaše podatke -ID številko in ostalo. Ker pa niste zavezanec za DDV tega nimate in boste plačali njegov davek.
In tudi celoten znesek bo vaša osnova za obračun AM, ko boste dali računalnik med osnovna sredstva.
In tudi celoten znesek bo vaša osnova za obračun AM, ko boste dali računalnik med osnovna sredstva.
Živjo!
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Rok</i>
<br />Ker pa niste zavezanec za DDV tega nimate in boste plačali njegov davek.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Tudi jaz sem mislil, da je tako in kar se tiče avstrijskega trgovca mi je tudi tako razložil. Če mi dam ID, ne plačam davka. Sicer pa ga. Ampak, problem je v tem, ker moja računovodkinja pravi, da bom potem moral sam obračunati še slovenski DDV na osnovo (avstrijsko ceno brez njihovega DDVja).
Tomaž
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Rok</i>
<br />Ker pa niste zavezanec za DDV tega nimate in boste plačali njegov davek.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Tudi jaz sem mislil, da je tako in kar se tiče avstrijskega trgovca mi je tudi tako razložil. Če mi dam ID, ne plačam davka. Sicer pa ga. Ampak, problem je v tem, ker moja računovodkinja pravi, da bom potem moral sam obračunati še slovenski DDV na osnovo (avstrijsko ceno brez njihovega DDVja).
Tomaž
Samo majhen namig. Tudi fizične osebe (v tem primeru po mojem tudi mali davčni zavezanci), si lahko na Durs-u pridobijo ID številko, kar pa še ne pomeni, da so zavezanci za DDV. S to številko, ki jo predložijo prodajalcu v EU, mu le ta ne bi smel zaračunati njihovega DDV-ja, vi pa ste dolžni obračunati slovenskega. Fizične osebe so pri prekoračitvi, mislim, da 10.000,-EUR, dolžne plačati slovenski DDV, tudi če so zneski manjši in njihova skupna vrednost preseže ta limit.
Povprašajte na DURS.
lp
Magda
Povprašajte na DURS.
lp
Magda
P.S.
Iz gradiva posvetovanja sem razbrala, da vse to kar sem zgoraj napisala, velja za fizične osebe, male davčne zavezance, kmete pavšaliste in pravne osebe nezavezanke. 10.000 EUR nakupov v Skupnosti je torej prag, do katerega vam ni treba obračunati in plačati slovenski DDV, če pa ga presežete pa in v tem primeru ste dolžni zaprosti za ID številko. Pridobitev ID številke pa ne pomeni, da ste postali tudi redni DDV zavezanci.
lp
Magda
Iz gradiva posvetovanja sem razbrala, da vse to kar sem zgoraj napisala, velja za fizične osebe, male davčne zavezance, kmete pavšaliste in pravne osebe nezavezanke. 10.000 EUR nakupov v Skupnosti je torej prag, do katerega vam ni treba obračunati in plačati slovenski DDV, če pa ga presežete pa in v tem primeru ste dolžni zaprosti za ID številko. Pridobitev ID številke pa ne pomeni, da ste postali tudi redni DDV zavezanci.
lp
Magda
Rok, isto narediš kot z vstopnim DDV od domačih dobaviteljev. Nič, pač kupuješ toliko dražje. Ker je Tomaž s.p., in predpostavljam da je računalnik kupil za OS od le tega mora obračunati DDV.Torej, to je moje mnjenje, seveda je najboljše povprašati na DURS.
Popravljam, res je meja za obračun, tako kot je napisala predhodnica.
Popravljam, res je meja za obračun, tako kot je napisala predhodnica.