Lep pozdrav.
Imam vprašanje. Leta 2000 v maju smo kupili OS, za katerega smo uveljavljali olajšave pri davku od dobička za leto 2000. To OS smo oktobra 2003 prodali. Ali bi morala pri obračunu davka od dobička izpolniti 10b.- s tem bi se povečala davčna osnova za davek od dobička ali ne[?]
Prosila bi za hiter odgovor, ker se je pri nas napovedala inšpekcija, pa ne vem kaj naj naredim.
Hvala za pomoč.
Lp
Andreja
Davek od dobička-prodaja OS
Moderator: Mirko Zbačnik
Če razmišljam narobe naj me prosim kdo popravi...drugače pa je takole....osnovno sredstvo, ki ste ga kupili v letu 2000 lahko odtujite šele po preteku 3 let, kar ni leto 2003 ampak leto 2004!...ker ste ga odtujili prej kot v treh letih, morate vrniti ddv (če ste si ga upoštevali), prav tako olajšave za nabavo osnovnega sredstva, če ste si olajšavo seveda upoštevali...
...za davek se naredi popravek ddv-ja...na razkritjih ali z temeljnico....sicer ne vem, kako bo to za nazaj???.....za olajšave, ki jih vračate pa se vam poveča osnova za davek....
lep dan želim
...za davek se naredi popravek ddv-ja...na razkritjih ali z temeljnico....sicer ne vem, kako bo to za nazaj???.....za olajšave, ki jih vračate pa se vam poveča osnova za davek....
lep dan želim
No jaz ne vem ali je to prav ali ne (nimam pojma):???:.
Me pa nekaj zanima.
Bom bolj na dolgo razložila:
stroj je bil v lasti staršev, ki so imeli od leta 1960 obrt. D.o.o. smo ustanovili leta 1993 in do leta 2001 dokler ni prišlo do kupoprodajne pogodbe smo imeli ta stroj v uporabi od staršev. Leta 2001 pa smo sklenili kupoprod.pogodbo. V njej je napisan znesek (brez ddv), ker je to prodala fizična oseba. Smo pa to uporabili kot olajšavo.
Letos bomo ta stroj prodali. Kaj moramo narediti v tem primeru z olajšavami:???::???::???:
Do sedaj sem mislila, da bo to šlo brez problemov, ko pa sem prebrala to sporočilo se mi zastavljajo vprašanja[xx(]
[xx(]
mici
Me pa nekaj zanima.
Bom bolj na dolgo razložila:
stroj je bil v lasti staršev, ki so imeli od leta 1960 obrt. D.o.o. smo ustanovili leta 1993 in do leta 2001 dokler ni prišlo do kupoprodajne pogodbe smo imeli ta stroj v uporabi od staršev. Leta 2001 pa smo sklenili kupoprod.pogodbo. V njej je napisan znesek (brez ddv), ker je to prodala fizična oseba. Smo pa to uporabili kot olajšavo.
Letos bomo ta stroj prodali. Kaj moramo narediti v tem primeru z olajšavami:???::???::???:
Do sedaj sem mislila, da bo to šlo brez problemov, ko pa sem prebrala to sporočilo se mi zastavljajo vprašanja[xx(]
mici
Andre, ni treba povečevat davčne osnove, ker je od nakupa do prodaje minilo več kot tri leta.
Lala, poglejte malo po forumu, ravno to, kdaj je treba popravljat vstopni DDV, je bilo že obdelano. Na kratko: ob prodaji se vstopnega DDV ne popravlja, ob uničenju, kraji in podobnem pa se popravlja.
Micika, če je bil stroj nabavljen pred novembrom 2001, potem je obdobje treh let že mimo in se davčna osnova ne povečuje.
Mirjana
Lala, poglejte malo po forumu, ravno to, kdaj je treba popravljat vstopni DDV, je bilo že obdelano. Na kratko: ob prodaji se vstopnega DDV ne popravlja, ob uničenju, kraji in podobnem pa se popravlja.
Micika, če je bil stroj nabavljen pred novembrom 2001, potem je obdobje treh let že mimo in se davčna osnova ne povečuje.
Mirjana