Službeni avtomobil in boniteta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Službeni avtomobil in boniteta

Odgovor Napisal/-a Anela »

Vem, da je bilo o tem že mnogo govora (že eno uro brskam po forumu), vendar mi še vedno ni vse čisto.
D.o.o. kupi službeni avto, katerega bi uporabljal lastnik (enoosebna družba), ki pa v tej družbi ni zaposlen. Poleg tega je še tuj državljan (firma pa je registrirana v Slo). Vozil bi se tudi preko meje. Kako je tukaj z bonitetami, potnimi nalogi...? Ali je možno kako drugače?? Firma ima registrirano tudi rent-a-car, ampak jaz mislim, da takšna pogodba med firmo in edinim lastnikom ni možna (o najemu avta oz. rent-a-car).
Lepo prosim za kakšno mnenje.
Hvala

Anela
Anela
Računovodja
Računovodja

Mogoče sem vprašanje preveč zakomplicirala...:???:
Še vedno se ukvarjam s tem avtom, berem IKS7-8/03 in se mi odpirajo nova vprašanja.
Po stališču DURS-a se lahko službeni avto uporablja izključno v privatne namene in če se plačuje uporaba, gredo vsi stroški med davčno priznane odhodke (če niso višji od uporabnine). Ima kdo kak tak primer? Kako je v tem primeru z DDV (veliko razmišljanj o tem, končne rešitve pa ne zaznam)?
Še vedno pa me tudi zanima kako je z boniteto pri tujcih, ki nimajo plače v SLO.
Lepo prosim za kakšno mnenje.
LP

Z brskanjem sem še nekaj našla: če direktor ni zaposlen, ne more pisati potnih nalogov, odpade tudi boniteta. Drži?
Torej ostane le pogodba o uporabi vozila (ali najemu vozila). "metalica" je v odgovoru na podobno temo (8/7-04) pojasnila, da na podlagi pogodbe izstavijo račun za uporabo avtomobila. Kaj pa DDV - se zaračuna ali ne?
Anela
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=3
http://www.gzs.si/Nivo1.asp?ID=13052&IDpm=9 (poiščite rubriko: davčne informacije, kjer je članek, pobereta ga na svoj PC),

Preberite si še zakon dohodnini (stari in novi)...

Nekaj je, ni pa vse.

Mirko
Anela
Računovodja
Računovodja

Mirko, hvala za tale drugi članek (razreši kar precej dilem, pa še primeri so nazorni).
Zdoh pa berem, ja ... več novi kot stari.
Saj če ne bo nova vlada še kaj spremenila, bo veljal že za decemberske plače ali ne? Pa tudi Pravilnik o obrazcih (REK-ov je po novem 10 različnih...:sad:[xx(])
Je komu dolgčas?
LP

Anela
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaaaaaaaaaa! A vas morda prebiranje teh stvari kratkočasi, morda celo uživate!?

Čuden je ta svet, pa še polna luna...

Mirko
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Najmanj priljubljeno branje ( velja za me ): športne novice.Takoj na to sledi Uradni list.Hja ne morem rečt da mi ravno poživi telo in duha, pa kaj ko je to obvezno... Včasih pa deluje kot adrenalinski športi....
:wink:8-)
Anela
Računovodja
Računovodja

Saj ni tako hudo, Mirko. Se pač prebiješ skozi in najlepše je, ko ugotoviš da v bistvu ni toliko sprememb, da ti morda več kot pol tistih REK-ov ne pride v poštev...8-)
Kar je pa nejasno, se pa tudi nekako reši - tudi preko foruma:D
Sem imela včeraj dobro izkušnjo z DURS-om, pa sem kar dobre volje še danes.
Samo tale tema se je čisto spremenila...
Pa lep pozdrav!

Anela
Odgovori