1/2 delovni čas za očeta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
metka
Nov član
Nov član

1/2 delovni čas za očeta

Odgovor Napisal/-a metka »

Zanima me, če je mož katere od vas, izkoristil možnost dela za polovični delovni čas.
In sicer me zanima naslednje:
-ali mora biti zaposlen za polni delovni čas
-ko mu podjetje odobri skr.del čas za koliko časa je to(imam info da do otrokovega 3 leta)
-od kdaj lahko koristi(sin je star 4 mesece, jaz sem zaposlena in sem v porodniški sedaj)
-ali lahko to zkoristi le če grem jaz delat ali sem jaz lahko v porodniški, on pa dela po 4 ure?

Rada bi namreč, da bi mož že z novim letom delal 4 ure, predvidevava da se bo delodajalec strinjal.

Najlepša vam hvala za odgovore punce!
metka
Nov član
Nov član

nujno potrebujem odgovor
hvala
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Najbolj pametno se je pozanimati na Centru za socialno delo, saj pri njih tudi vložite vlogo za plačevanje prispevkov do polnega delovnega časa. Mislim, da vam bodo tam še najbolj pravilno povedali kakšne so vaše pravice.
Veliko sreče

katrijn
metka
Nov član
Nov član

najlepša hvala.
še vedno če ima kdo info, prosim sporočite
tajana
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tajana »

Oba istočasno ne moreta koristiti pravic iz naslova starševskega varstva, razen v času očetovskega dopusta, ki ga je oče verjetno že izkoristil. Po končanem starševskem dopustu (porodniški dopust 105 dni in dopust za nego in varstvo otroka - 260 dni) lahko eden od staršev dela s skrajšanim časom do 3. leta otrokove starosti, npr. 20 ur tedensko, vendar tudi prejema plačilo le za 20 ur tedensko. Za preostalih 20 ur mu Center za socialno delo plačuje prispevke za obvezno zavarovanje, torej delovna doba se šteje, kot bi delal s polnim delovnim časom. V današnjem času to možnost izkoristijo tisti, ki si to finančno lahko privoščijo ali pa imajo ustrezno (brezplačno) varstvo otroka in se kalkulacija izplača.

To je le ena od pravic, ki jo lahko izkoristita, vendar so tudi druge možnosti kot npr. dobroimetje za neizkoriščen del starševskega dopusta ali koriščenje dopusta v dnevnih do 7. leta otrokove starosti. Tudi jaz predlagam obisk Centra za socialno delo, kjer bosta prejela natančne informacije.
metka
Nov član
Nov član

hvala tajana
Odgovori