Ne vem, če razumem pravilno obračun dohodnine po novem zakonu. Zato bi prosil, če bi mi lahko kdo na spodnjem primeru pokazal izračun. Delavec ima 500.000 bruta, ima enega otroka. Kakšen bo izračun dohodnine. Jaz bi odštel prispevke, splošno olajšavo (znesek v zakonu deljen z 12), osebno olajšavo (znesek v zakonu deljen z 12). Od tako dobljene osnove pa bi po lestvici obračunal dohodnino (zneske v zakonu delim z 12). Prosim za komentar in izračun, da bi lahko primerjal s svojimi rezultati.
LP, Jam
Obračun dohodnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Glede na to, da še vedno ni jasno ali se bo nov zakon o dohodnini začel izvajati 1.1.2005 se ni potrebno preveč razburjati. Izračun je glede na zakon ki je bil sprejet pravilen, čeprav je težava v tem, da so v zakonu določeni zneski olajšav in ne procenti, kot je bilo to do sedaj. Kar pa bo povzročilo težave pri obračunu plač, saj so večinoma nastavljene s procenti.
katrijn
katrijn
Hvaležen za odgovor. Zakaj se razburjam? Prihajam iz programerskega podjetja. Ne smem špekulirat s tem, da bo izvajanje zakona odloženo. Do 1.1.2005 bomo morali spremembe implementirati (obračuna in še REK obrazce). Poleg tega bomo morali najverjetne ohraniti še staro logiko za preračun predhodnih plač. Lahko pa bo cel mesec dela šel po zlu, če se vlada drugače odloči. Večina uporabnikov pa bi povrh spremembe rada videla že prej, da bo lahko izvajala testne obračune. Navsezadnje med uporabniki vlada vzdušje, kaj nas skrbi saj bodo programerji že poskrbeli za spremembe. Upam, da se nisem preveč razpisal, ampak glede na to da bo za ljudi v moji stroki december mesec frustracij...
LP, Jam
LP, Jam