Obračun dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Obračun dohodnine

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ne vem, če razumem pravilno obračun dohodnine po novem zakonu. Zato bi prosil, če bi mi lahko kdo na spodnjem primeru pokazal izračun. Delavec ima 500.000 bruta, ima enega otroka. Kakšen bo izračun dohodnine. Jaz bi odštel prispevke, splošno olajšavo (znesek v zakonu deljen z 12), osebno olajšavo (znesek v zakonu deljen z 12). Od tako dobljene osnove pa bi po lestvici obračunal dohodnino (zneske v zakonu delim z 12). Prosim za komentar in izračun, da bi lahko primerjal s svojimi rezultati.

LP, Jam
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Še številke do katreih sem sam prišel
500.000 bruto
-110.500 prispevki
- 49.325 splošna olajšava
- 39.575 olajšava za otroka
----------------------------
300.600 osnova za davek
->85.228 akontacija dohodnine

LP, Jam
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Prosil bi za kakšen komentar. Tema se mi zdi zanimiva za vse. Mogoče prikažate izračun na svojem primeru. 1.1.2005 je že zelo blizu, sam pa še nisem povsem prepričan niti o tem osnovnem primeru, o kompleksnejših primerih pa...

LP, Jam
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Glede na to, da še vedno ni jasno ali se bo nov zakon o dohodnini začel izvajati 1.1.2005 se ni potrebno preveč razburjati. Izračun je glede na zakon ki je bil sprejet pravilen, čeprav je težava v tem, da so v zakonu določeni zneski olajšav in ne procenti, kot je bilo to do sedaj. Kar pa bo povzročilo težave pri obračunu plač, saj so večinoma nastavljene s procenti.

katrijn
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Hvaležen za odgovor. Zakaj se razburjam? Prihajam iz programerskega podjetja. Ne smem špekulirat s tem, da bo izvajanje zakona odloženo. Do 1.1.2005 bomo morali spremembe implementirati (obračuna in še REK obrazce). Poleg tega bomo morali najverjetne ohraniti še staro logiko za preračun predhodnih plač. Lahko pa bo cel mesec dela šel po zlu, če se vlada drugače odloči. Večina uporabnikov pa bi povrh spremembe rada videla že prej, da bo lahko izvajala testne obračune. Navsezadnje med uporabniki vlada vzdušje, kaj nas skrbi saj bodo programerji že poskrbeli za spremembe. Upam, da se nisem preveč razpisal, ampak glede na to da bo za ljudi v moji stroki december mesec frustracij...

LP, Jam
Odgovori