Vodenje financ v društvu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hamurabi
Novinec
Novinec

Vodenje financ v društvu

Odgovor Napisal/-a hamurabi »

Smo majhno športno društvo z letnim prihodkom manj kot 1 mio sit. Letos bo prvo leto, ko bo potrebno oddati finančno poročilo na durs in ajpes. Na kaj je potrebno biti pozoren pri izdaji letnega poročila. Nisem ravno finančno podkovan, zato sem pa toliko bolj na pravnem področju.
Hvala za pomoč!
laško
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a laško »

Pozorni morate biti predvsem na pridobitno in nepridobitno dejavnost vašega društva, kar je pomembno pri obračunu davka od dobička in seveda pravilno knjiženje po kontnem planu za društva (iks 6/2002).
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Nisi bil konkreten. ali te zanima sam potek knjiženja in zaključevanja leta, ali samo oddaja obračunov.
Na AJPES moraš oddati bilanco stanja in izkaz poslovnega izida, to je do zadnjega dne v mesecu februarju. Še prej pa moraš do konca januarja oddati izjavo, da niste izplačali nobenih osebnih prejemkov (če jih res niste), to oddaš na DURS. Isto pa na DURS oddaš tudi obračun davka od dobička pravnih oseb in to do konca meseca marca. Obračun davka od dobička oddaš v vsakem primeru, tudi če ste nepridobitna organizacija - v tem primeru oddaš prazen obrazec z fotokopijami bilance stanja in izkaza poslovnega izida, ter izjavo, da ste nepridobitna organizacija.
No mislim, da je to kar vse. Če imate še kakako vprašanje se še oglasite.
pozdrav
Lilijana
hamurabi
Novinec
Novinec

Se opravičujem za nekonkretnost. Sem še nov, kar se tiče knjigovodenja. Najlepša hvala za izčrpen odgovor glede oddaje različnih računov. Me pa zanima sam potek knjiženja. Edini vir prihodkov so pobrane članarine, prav tako pa nihče nima osebnih prejemkov iz tega naslova. Stroški pa so najemnina dvorane in nakup športne opreme. Nekaj sem sicer bral o računovodskem standardu št. 33,ki velja za društva, pa mi ni vse čisto jasno. Kakšna je razlika dvostavnega in enostavnega knjigovodstva. Glede na računovodski standard št. 33 za nas velja enostavno knjigovodstvo.
hamurabi
Novinec
Novinec

A res ne bi niče tega vedel? Pa še to. Ali se lahko potni stroški trenerja vključijo v odhodke kluba. Za vsak trening naredi 120 km.
maya
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a maya »

Ker imate letni prihodek manj kot 1 mio SIT je zadostno enostavno knjiženje, kar pomeni da morate imeti knjigo osnovnih sredstev, knjigo prihodkov in odhodkov in knjigo terjatev in obveznosti. To vse je na voljo v knjigarni ali pa si sami naredite obrazec. Glede potnih stroškov za trenerja mu izplačajte kilometrine (30% od cene benzina) in dnevnice.

Maya
Odgovori