AVTORSKA POGODBA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Gost

AVTORSKA POGODBA

Odgovor Napisal/-a Gost »

Dobila sem v petek pogodbo o avtorskem delu. Na tej pogodbi piše znesek neto 15.000. Sedaj pa me zanima naslednje: Ali jaz samo podpišem to pogodbo in jo vrnem avtorju, da on vse obračuna ali moram sama obračunati. Če moram to sama, mi prosim pomagajte, kaj in kako obračuna in kam nakažem vse prispevke (morebitne in dohodnino - na katere račune in koliko)
Za pomoč hvala
Pozdrav
Lilijana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

http://www.racunovodja.com/mdokumenti/obracunah.asp

Tu je link za izračun AH, na DURS pošljete še obrazec REK-2
(DURS): https://www.durs.gov.si/wrek/REK2.aspx in
vzorec: http://help.****.si/p45/01523.html .

Če je to pogodba med vami in samim avtorjem, in vmes ni posrednika npr. avtorske agencije, ki bi vam za svojega člana poslala račun, to obračunate sami. Konec leta pošljete zbirne obrazce na DURS in avtorju (kot pri plačah). Vendar verjetno že veste, da je avtorka pogodba v tej obliki samo še letos.

LP, Mirko
Gost

Elektrik, prosim še za bolj konkretno pomoč. To je moj prvi primer in nikakor se ne znajdem iz teh obrazcev. ali bi mi lahko pomagal na tem konkretnem primeru:
Imam avtorsko pogodbo v neto znesku 15.ooo sit. Kaki so obračuni in kam moram v REK 2 vpisati vse te.
Še enkrat hvala in pozdrav!
Lilijana
Gost

Še nekaj. Sedaj sem pogledala na pogodbo in vidim, da je na vrhu pogodbe naslov: aas Ljubljana. ali je to posrednik, ki bo sam obračunl vse na podlagi podpisa našega društva.
pozdrav
Lilijana
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Najbolje da si najprej narediš obračun
neto 15.000,00 x količnik 1,17647
40% nor.mat.str.= 7.059,00 (od bruta)
60% osnova za davek = 25% = 2.647,00
bruto = 17.647,00
Obrazec rek -2 glavo izpolneš s svojimi podatki in neto izplačilom
pod 159 - prejemek oz. dohodek vpiši bruto 17.647,00
pod 160 - nornirani odh. vpiši 7.059,00
pod 161 davčna osnova vpiši 10.588,00
pod 163 akontacija dohodnine vpiši 2.647,00
Upam, da ti bo v pomoč.

Lidija
prometelko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a prometelko »

LP

Kje si dobila količnik?? Pa morda veš kakšen bo po novem letu. Hvala za odgovor.

Zanima me pa še nekaj. Kje natančno piše več o avtorskih pogodbah po novem letu. Rečeno je da naj bi bilo potrebno tiste ki bodo želeli delati na ta način nekam prijaviti z nekimi obrazci. In da bomo morali nekaterim plačevati tudi prispevke. Kaj je osnova za plačevanje prispevkov??

Hvala za kakršnikoli odgovor!!
Tinjas
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Tinjas »

Avtorski honorar je običajno dogovorjen v bruto znesku in se predvideva, da je 40% (bruto zneska) stroškov, torej se akontacija dohodnine obračuna le za 60% (bruto zneska) v višini 25%. V Vašem primeru, ko je poznan le neto znesek, te številke malo obrnemo in dobimo:
neto: 15.000,00 SIT
dohodnina: 2.647,06 SIT
bruto: 17.647,06 SIT
stroški: 7.058,82 SIT
osnova: 10.588,24 SIT
Te podatke vpišete tudi v REK2.

LP TT
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Za količnik pokličen na durs. Nekaj novega bo poglej novi zakon o dohodnini 26.člen in 29.člen pa morda še kje. Toliko vem za zdaj.

Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz pa tu kar prakticiram; v program vnašam neto znesek, dokler se mi ne prikaže pravi bruto.

Mogoče bi bilo pa prav, da pokličete kar na firmo AAS (pardon - reklama). Mogoče se zdi komu neumno, a jaz sem ravno v sličnem kar poklical na posredniško firmo.

Mirko
Gost

Elektrik, najlepša hvala. Poklicala sem to firmo in so mi rekli da je ta pogodba njihova in jo moram poslati podpisano nazaj, oni vse obračunajo in nam pošljejo samo fakturo.
še enkrat hvala in želim kratek ponedeljek in uspešen teden.
pozdrav
Lilijana
Odgovori