ŠE ENKTAR MOBITELOVA BONITETA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aberde
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

ŠE ENKTAR MOBITELOVA BONITETA

Odgovor Napisal/-a aberde »

- Kaj so službeni pogovori? (npr. se javiš ženi, možu s službene poti, poveš, da te ne bo ...ipd - je to službni ali privatni pogovor; ker moraš biti dosegljiv tudi ob vikendih in popoldan - nosiš mobitel s sabo - kličejo te iz službe - delo poteka 24 - ur; -- vse so službeni pogovori, vendar imaš mobitel DOMA!- JE NUJNA BONITETA)

- ZANIMA ME, ČE OBRAČUNAŠ BONITETO, ALI MORAŠ PREVERJATI TUDI Z IZPISI KLICANE ŠTEVILKE IN DELAVCU ZARAČUNATI ŠE NPR. PRIVATNE POGOVORE (pri tem je zelo pomembna definicija službneni pogovori- npr. prijatelj pozna nekega mojstra- rabim ga službeno - pokličem ga, da mi pove njegovo številko - je to privatni klic za službni namen?!
- ali je nujno (ali priporočljivo) postaviti še limit stroška na mobitelovi številki - ali je to odvisno od šefa, PRAVILNIKA
- KAJ MISLITE - KAJ JE NAJBOLJŠE?
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Večina podjetij bo ravnala približno tako, da bodo z vsemi sklenili izjave, da se mobilni telefon uporablja le za službene namene in so za privat ali druge kartice ali drug aparat.

Dodatno bodo v nekaterih določili (ali pa so določeni že od prej) limite in kdor bo v posameznem mesecu prekoračil limit bo v tem mesecu tudi plačal boniteto, to je 3.000.

Sicer pa, kot sem ugotavljal že v drugi rubriki, če želim 100% upoštevat zakonodajo (ki je tukaj že malce bedasta) potem potrebujem poleg bloka, kamor bom vpisoval privat pogovore še štoparico, da bom pogovor s prijateljem, znancem...kjer se bova pogovarjala o poslu in o recimo smučanju razdelil na poslovni in privatni del.

Glede na to, da imam mobilec zato da mi olajša življenje, ga vsekakor ne bom zapletal z neumnostmi. Pa lep dan

:twisted:

MdeBarca
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MIŠKO »

Pa to je noro.Iz nas bodo naredili butce.Kako mlahavo napišeji zakon.Sploh ne veš ali ga kršiš ali spoštuješ.Kakorkoli narediš. bo za inšpektorja narobe,razen če nimaš nič stroškov, kot je rekel g.Polič.
Prosim za odgovor:če delavec uporablja mobi TUDI v privat namene, mu pri plači obračunaš 3.ooo bonitete.Kaj je pa s stroški takega računa, na katerem so službeni in privatni pogovori?Je potreben izpisek Mobitela-kako jih ločiš,če jih sploh moraš?

LP in hvala
Daisy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Daisy »

Boniteta v vrednosti 3.000 SIT se ne obračuna, če podjetje lahko z izpisi pogovorov dokaže, da se mobitel ne uporablja za privatne namene.Tukaj je mišljen en sam telefonski klic, ki ni za potrebe službe. Vrednost bonitete je davčno nepriznan odhodek in je priporočljivo že sedaj nastaviti konte za vsako skupino R-4 še na koncu (npr.41009)postavko, kjer so bodo med letom knjižili zneski bonitet. Pomembno je, da se obračuna boniteta že pri plači za december, če je ta izplačana v januarju.
V kolikor pa je znesek pogovorov v zasebne namene višji od bonitete, pa je lahko sklep podjetja, da se delavca bremeni še za ustrezno višji znesek, vendar ne kot boniteta, ampak ta del plača.
Bodec
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bodec »

Zakaj naj bi se boniteta obračunala že pri plači za december, če je pa račun za pogovore po mobitelu še za december, ko nova uredba še ni veljala?!
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KARA »

Vceraj so nam na seminarju rekli, da velja zakon za vsa izplacila, ki se bodo izvrsila od 1.1.2005 dalje, torej velja tudi za decemberske place.

LP, KARA
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Da se tudi sama vključim. Za vse plače, ki so izplačane v letu 2005, moraš obračunati boniteto ali zagovarjati klice. Pri nas smo rešili tako, da vsi uporabniki službenih telefonov, ki niso pristali na boniteto, so podpisali izjavo, da jamčijo za vse klice in tudi v primeru nepraviljnosti denarno odgovarjajo.
LPp!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pri nas je direktor odločil, da bomo vsem obračunali boniteto, ker je jasno, da vsi uporabljajo mobitele tudi v privat namene. Če se kdo ne bo strinjal, bo prav tako podpisal izjavo, da mobi uporablja samo v službene namene, v privatne pa na lastno odgovornost. Limite smo že imeli, koliko lahko kdo porabi in jih bomo obdržali. Saj bi firma propadla, če bi vsak lahko zato, ker plača boniteto, klical neomejeno.
Lep dan želim vsem.:):D
Veronika Kajzer
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Veronika Kajzer »

Zanima me, če boste mesečno razmejevali stroške telefona v privatne in službene namene? Ne nazadnje so stroški pogovorov v privatne namene v skladu z Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb (20. čl.) davčno nepriznani stroški, torej si za ta del stroškov ne bi smeli povrniti niti vstopnega DDV.
V pričakovanju vaših mnenj vas lepo pozdravljam.
suzana1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Veronika, tvoji strahovi so povsem upravičeni. TA dal, ki se nanaša na zasebno porabo in davčno priznan strošek niti ni potreben za opravljanje dejavnosti, torej ni odbitka DDV-ja.

Po mojih izkušnjah bodo davčni inšpektorji to zadevo natančno pregledovali, kjer gre za visoke zneske. Pa ne glede na to, menim, da vsi želimo delati pošteno, vendar nas bodo s to boniteto kar obremenili.

Ali se za zasebno uporabo službenega mobitela šteje tudi, če dalavca pokliče mož/žena (podjetje ne bo imelo str. impulzov- ni klic v tujino) venadr pa je tukaj naročnina in uporaba aparata?
To pomeni, da bom na službeno pot vzela tudi svoj mobitel, da me bodo lahko domači vprašali kdaj se vrnem:shock:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Če ni porabe v privatne namene, tudi ni bonitete, pa naj te na službeni mobitel kliče kdorkoli. Tako je moje mnenje.:):)
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Če me mož kliče na službeni mobitel, je to privatna raba službenega mobitela (piše v zakonu...) in hkrati še ena cvetka v poplavi butastih uzakonjenih izjav naših politikov in "stroke" (da jih ni sram, kot da se ne znajo izražati v maternem jeziku!). Kako bodo ločili domače privatne dohodne klice na službeni mobitel, glede na to, da jih z izpiski pogovorov ne morejo dokazati, obstaja rešitev: prisluškovalne in snemalne naprave. SE SAMO MENI ZDI ALI SE VRAČAMO V DOBRE STARE CAJTE, KO NISI SMEL NITI ZINIT, PA SI BAJE PRISTAL NA GOLEM OTOKU????
Ta zakon je za deset let aresta, kaj aresta, umobolnice... Potem pa izpademo (mislim nas, ki delamo v gospodarstvu), kot da želimo prikrivati, potvarjati, goljufati in država izpade cela svetniška, pri tem pa niti enega zakona ne znajo pošteno napisati. Saj raja zmeraj plača, če le jasno napišejo, kaj bi radi imeli. Doklej!!??

Mincek
Odgovori