Ali mogoče kdo ve komu je namenjen PRAVILNIK O OBRZCIH ZA OBRAČUN PRISPEVKOV ZA SOCIJALNO VARNOST URL 130/04 - Tukaj piše da si morajo to plačevati lastniki zasebnih podjetij ki nimajo plače.
Ali zakondajalec zahteva plačilo prispevkov za lastnike kateri so zaposleni drugje? Ali gre za lastnike kateri niso nikjer zaposleni? Ali se pod to smatrajo lastniki zasebnih podjetij ne glede na delež lastništva? Od katere osnove se obračunavajo prispevki če se?
Prosim, če je mogoče gdo tole že preštudiral in mu je kaj bolj jasno?
Hvala
Tanja
PRISPEVKI ZA LASTNIKE (nezaposlene)
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz sem ta obrazec povezovala z že obravnavo dilemo, da morajo biti lastniki podjetij zavarovani s podlago 40. Lastniki ne morejo biti sami pri sebi zaposleni, morajo pa biti zavarovani. Če nimajo drugega zavarovanja, se morajo prijaviti v zavarovanje v svojem podjetju, vendar samo za prispevke, saj jim plača ne pripada, ker pač niso zaposleni.
Prispevki se obračunavajo od minimalne pokojninske osnove.
To je sicer velika neumnost, vendar menda tudi v tujini obstaja taka praksa.
Prispevki se obračunavajo od minimalne pokojninske osnove.
To je sicer velika neumnost, vendar menda tudi v tujini obstaja taka praksa.
Najlepša hvala za pojasnilo. Imam primer osebe katera ima v lasti več podjetij in ni zaposlena nikjer. Ali to pomeni da v vsakem od podjetij plačuje prispevke? Nikjer nisem zasledila da bi pisali edini lastnik podjetja. Ali to pomeni da morajo vsi kateri imajo deleže v podjetju in niso zaposleni plačevati prispevke?
Klicala sem tudi na DURS pa nimajo pojma.
Hvala
Tanja
Klicala sem tudi na DURS pa nimajo pojma.
Hvala
Tanja