Pozdravljeni,
sem študent nezaposlen in moji prihodki ne presegajo 600000sit naleto, poleg tega prejemam tudi svetniške sejnine, od bruto sejnine je odbita akontacija za dohodnino. Zanima me ali moram oddati odhoninsko namero ali mi se ta akontacija vrne oz. kako je s to stvarjo.
Hvala in lep pozdrav.
Robi
dohodnina-sejnine
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Gorazd
- Računovodski vajenec

- Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
- Kontakt:
Prihodki so majhni, tako da bi bilo dobro, če bi oddal napoved, saj se ti bi dohodnina najbrž povrnila. Ko bo objavljen kak brezplačen program na DZS ali DURS, si ga snami, pa vnesi vse dohodke in plačane akontacije, pa boš videl, kakšen bo izzid.
Nisem pa prepričan glede tega, ali napoved moraš oddati...za študente sicer na splošno ni treba, razen če...poglej raje v Zakon o dohodnini...
Gorazd
Nisem pa prepričan glede tega, ali napoved moraš oddati...za študente sicer na splošno ni treba, razen če...poglej raje v Zakon o dohodnini...
Gorazd
Če od svojoh dohodkov plačaš dohodnino - pogleh koliko jo plačuješ - če jo plačuješ 25 % ti jaz svetujem, da sam odaš napoved za dohodnino za obdavčlive dohodke, ker boš padel v najnižjo lestvico in boš dobil del dohodnine nazaj. Ne smejo pa te naprimer starši vpisati kot vzdrževanega člana. Malo si preračunaj kaj se ti bolj splača. Če te bodo starši vpisali, morajo vpisati tudi tvoje prihodke kot lastna sredstva. Vprašanje je kakšne dohodke imajo tvoji starši.
Prodki od študentskega servisa niso predmet obdavčitve do določenega zneska.
Pred odajo dohodnine si preračunaj ti dve možnosti.
Veliko pridnega študija. Mira
Prodki od študentskega servisa niso predmet obdavčitve do določenega zneska.
Pred odajo dohodnine si preračunaj ti dve možnosti.
Veliko pridnega študija. Mira