V službi smo prejeli obrazec o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja. Ta obrazec moramo obvezno izpolniti. Sedaj pa nastane problem:
Do sedaj sva z bivšo ženo uveljavljala olajšavo za skupnega otroka vsak do polovice zneska za vzdrževane družinske člane, s tem, da sem jaz otroka uveljavljal samo pri oddaji dohodninske napovedi. Sedaj je pa baje obvezno, da otroka uveljavljaš tudi mesečno in tako plačaš manj akontacije dohodnine in ga lahko potem vpišeš kot olajšavo za vzdrževane družinske člane. Sedaj me pa zanima, koliko naj mi mesečno upoštevajo pri izračunu akontacije za dohodnino, če z bivšo ženo uveljavljava otroka oba vsak do polovice? Računovodkinja v službi je popolnoma zmedena, ker imam samo jaz takšen primer![:(!] Ne bi pa želel, da mi odvaja polno, potem pa bom konec leta še doplačeval dohodnino!
Hvala za odgovore![:)]
Ursus
Akontacija dohodnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Med letom lahko olajšavo za otroka uveljavlja samo eden od staršev naenkrat. Lahko pa se naprimer dogovorita z ženo da jo uveljavljata vsak šest mesecev, nikakor pa ne celo leto vsak 50% tega tudi do sedaj nista smela. Konec leta ob dohodninski napovedi pa lako naredita kot v preteklosti (tu ni spremembe).