AH in DDV zavezanec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ramJab
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

AH in DDV zavezanec

Odgovor Napisal/-a ramJab »

Pozdravljeni

Zaposlen sem na Univerzi v Ljubljani. Kot fizična oseba veliko sodelujem s podjetji, ki me navadno najamejo kot svetovalca za področja, za katera sem specializiran. Ker sem imel v preteklih letih več kot 5.000.000 bruto prihodkov, sem tudi zavezanev za DDV.

V novi davčni zakonodaji je za moj status veliko nejasnosti. Tako se ponekod pojavlja mnenje, da moram po novem voditi poslovne knjige. Ali je to res potrebno? Sprašujem se tudi, če ne bi bilo bolje odpreti dopolnilni SP. Vendar tu naletim na težave. Nihče mi namreč ne zna odgovoriti naslednja vprašanja:

1. V službo se vozim dnevno, in sicer iz približno 70 km oddaljenega kraja. Med tednom imam pogosto sestanke ne podjetjih in institucijah, s katerimi sodelujem. Ali si lahko potemtakem potne stroške, torej stroške poti od kraja stalnega prebivališča do kraja sestanka, pišem kot strošek. Fakulteta mi namreč plačuje stroške prevoza na delovno mesto z javnim prevoznim sredstvom (to je precej manj, kot če bi računal kilometrino!)

2. Ali lahko v okviru dopolnilnega SP kot strošek obračunam prehrano?

3. Kako je s stroški rekreacije? Npr. mesečna karta za fitnes.

Če mi lahko pomagate pri teh neznankah, vam bom izjemno hvaležen!

LP, Marko

Ramko Bajec
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Zaposlen sem na Univerzi v Ljubljani. Kot fizična oseba veliko sodelujem s podjetji, ki me navadno najamejo kot svetovalca za področja, za katera sem specializiran. Ker sem imel v preteklih letih več kot 5.000.000 bruto prihodkov, sem tudi zavezanev za DDV.

V novi davčni zakonodaji je za moj status veliko nejasnosti. Tako se ponekod pojavlja mnenje, da moram po novem voditi poslovne knjige. Ali je to res potrebno?

Jaz vam lahko delno odgovorim.
Vsi ki z AVH-ji dosežejo promet 5.000.000 in so DDV zavezanci morajo voditi knjige - enako kot s.p.ji
Ne glede na status.

Mislim, da bi bilo dobro če oddite na občino kjer bivate in tam "vam pripada" referent za vse vaše davke itd. - na nekaterih uradih že kar veliko vejo in radi pomagajo. Nekje pa še ne vedo veliko. - ŽAL
Odgovori