Prodaja zemljišča-napačno knjiženje.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Dolenjska

Prodaja zemljišča-napačno knjiženje.

Odgovor Napisal/-a Andre »

Še enkrat vas prosim za pomoč. Ugotovila sem, da sem v decembru 2003 pozabila popraviti avtomatsko knjiženje izdane fakture za prodajo zemljišča. Namesto, da bi knjižila na konte 02 in 769, sem pustila vso neto vrednost na kontu 760. Kar je narobe. Zdaj pa ne vem, ali naj storniram konto 760 v letošnjem letu in prav poknjižim ali pa moram popravljati lanske bilance (torej bilance za 2003)[?]
Včasih se mi zdi, da gre vse narobe.
Hvala za vso pomoč in nasvete, ki mi jih dajete. Super ste[:D][:)]

Andreja
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Če vas prav razumem, je bila prodajna vrednost zemljišča večja od knjižne, razliko ste knjižili 760 namesto na 769, v principu ni nič narobe in jaz tega sploh ne bi popravljala. Ali mislite kako drugače, saj imate prihodke pravilno izkazane:???:
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Sova naj ti razložim:v letu 2003 sem knjižila: 1200(vred.z DDV)-na debet,
na kredit pa 260001 in neto vrednost na 760. Te knjižbe so avtomatske. Pozabila sem namreč, da je bila prodaja zemljišča in bi morala neto vrednost, ki je bila knjižena na konto 760, knjižiti zmanjšanje oziroma prodajo zemljišča na kontu 0200 in pa dobiček pri prodaji na konto 769. <b>Tega nisem storila.</b>Zaradi tega tudi prihodki niso prav izkazani, kajti morali bi biti manjši za znesek, ki odpade na konto 0200. Je prav:???:
Po mojem mnenju bi morala stornirati letošnje prigodke na kontu 760 za neto vrednost prodanega zemljišča in poknjižiti to vrednost na konta 0200 in 769. Ali mislim prav:???:
Sova, hvala za nasvet.

Andreja
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Lep sončen dan vsem skupaj.

Naj mi prosim kdo pravilnost mojih knjiženj :oops:
Kot sem navedla, knjižila sem neto vrednost na konto 760 namesto na 0201. Zato sem prihodke oziroma konto 760 v 2004 zmanjšala za napačno knjižen znesek in ga prenesla na 0201. Ali je prav :svprasaj:

Naj mi kakšna dobra dušica svetuje, ker me čedalje bolj zvija, ali sem naredila prav ali ne :? :cry: :nevem:
Andreja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz menim, da je prav in bi naredila isto. V prejšnjem letu ste imeli previsoko izkazane prihodke, zato jih sedaj zmanjšate, konto zemljišča pa mora biti 0, ker ga nimate več. Ker pri zemljiščih ni popravkov vrednosti se zapira direktno konto 02xx
Sicer pa ni panika, saj če ste imeli v preteklem letu dobiček, ste plačali preveč davka, prav tako več akontacij davka od dobička, torej države niste oškodovali. :goodman:
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Lotica, hvala vam za odgovor :angel: si.
Odvalili ste mi kamen iz srca. :prayer:
Andreja
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Andre in Lotica, pomoč še meni...

Tudi jaz imam dobiček od prodaje osnovnega sredstva. Kam v AOP v bilanci uspeha pa daš kto 769? Med prodajo blaga ali med prodajo storitev in proizvodov?
Jaz razmišljam takole:
- če imam poslovne stroške amortizacije na proizvodnji potem dam dobiček od prodaje OS med prodajo storitev in proizvodov,
- če imam poslovne stroške amortizacije v trgovini, dam na prodajo blaga
- če imam npr. nek prejeti avans, ki se ni vrnil in je zastaran, ter ni povezan z nobenimi stroški, ga dam med neobičajne postavke
- če imam npr. odpis prejetega posojila (firma dobila posojilo), ga dam med finančne prihodke

Kaj pravite, delam prav?
lp in hvala, irenca :heart:
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Jaz dam na AOP 101-drugi poslovni prihodki, tako piše tudi v iksu.
Lp
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

hvala misty, sem v tem času ravno našla odgovor: gre med druge odhodke, ker ni iz rednega poslovanje.
lp, irenca
Odgovori