kmet pavšalist

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
go-ahead
Novinec
Novinec

kmet pavšalist

Odgovor Napisal/-a go-ahead »

Ali ti lahko zavarovalnica pri povračilu odškodnine odbije 4% DDV-ja od stroškov popravila tovornega vozila rekoč, da imaš status kmeta pavšalista.
špelca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a špelca »

Menim, da ne, saj kmet pavšalist ni upravičen do nikakršnega povračila vstopnega DDV. Torej se zavarovalnica ne more sklicevati, da dobi kmet vrnjen DDV od države. Kmet ima pravico le zaračunavati izstopni DDV oz pavšalno nadomestilo.
go-ahead
Novinec
Novinec

Vendar ima kmet pavšalist možnost izdaje računa, na katerem poleg cene izdelka doda še 4% dodatka- nadomestila, če račun izda davčnemu zavezancu. Ali no to potemtakem neke vrste povračil vstopnega DDV- ja.
go-ahead
Novinec
Novinec

A ni nobenega biserčka, ki bi mi znal na to odgovoriti. Že tako imajo kmetje minimalne zaslužke , potem pa jih še pri odškodninah skušajo olupiti.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Mislim enako kot Špelca - kmet res zaračunava 4% pavšal, vendar si vstopnega ne sme odbijat, torej mu zavarovalnica ne bi smela nič zmanjševat odškodnine.
Pri ostalih zavezancih za ddv, ki si odbijajo vstopni ddv, pa zavarovalnica povrne samo osnovo, brez ddv. Poudarjam: samo pri tistih, ki si lahko odbijajo vstopni ddv, ker si na prejetem računu za popravilo lahko odbijejo ddv.

Mirjana
Odgovori