Avtorski honorarji po novem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
oursonne
Novinec
Novinec

Avtorski honorarji po novem

Odgovor Napisal/-a oursonne »

Zivjo!

Približno dve leti nekaj podjetjem zaračunavam avtorski honorar za opravljene storitve – grafično oblikovanje in oblikovanje uporabniških vmesnikov za spletne predstavitve, CD-ROME ipd. Decembra 2003 sem ker so prihodki v zadnjih 12 mesecih znašali več kot 5 mio SIT postala zavezanec za DDV, od takrat izdajam račune. Moji dohodki še naprej presegajo 5 mio letno.

Če prav razumem smo po novi zakonodaji s podjetji v neodvisnem razmerju, kar pomeni da se mi normirani stroški ne priznavajo več oz. da se prejeti honorarji po vsebini opredelijo kot dohodek iz dejavnosti. Potemtakem naj bi tudi vodila knjigo izstavljenih računov in knjigo prejetih računov.

Zanima me, ali je moje razumevanje davčnih sprememb pravilno in ali je o naravi razmerja ali čem drugim potrebno obvestiti DURS?

Eden od zapadlih računov iz lanskega leta se ni bil plačan. Ali ga moram torej stornirati in izdati novega z obračunom po novi zakonodaji?

Vnaprej najlepša hvala za odgovore.
[:)]
spring
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a spring »

Glej članek na spletni strani www.aas.si/novice/obvestilo_avtorjem.pdf

SPRING
oursonne
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a oursonne »

Hvala za povezavo, dokument je poucen.

Na DURSu sem dobila informacijo, da ker se mi ker sem zavezanka za DDV honorarji avtomatsko stejejo kot dohodek iz dejavnosti. Neregistrirano dejavnost moram zato priglasiti davčnemu organu v obliki prijave za vpis v davčni register fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost (obrazec DR03). Po novem je treba tudi voditi poslovne knjige.

Se vedno pa ne vem kaj storiti z neplacanim racunom iz lanskega leta??!Ali ga moram stornirati in izdati novega? S katerim datumom?
Odgovori