izterjava

Odgovori
aik
Novinec
Novinec

izterjava

Odgovor Napisal/-a aik »

Zanima me kdaj nastopi absolutno zastaranje. Dobaje 10 let. Ali začne teči od zapadlosti plačila ?

Lep pozdrav, Božo
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Kolikor jaz vem, je doba 3 leta od Valute.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Pojdi na stran

http://www.zps-zveza.si/ZPSstrani/zpsV1 ... enDocument&

in si preberi vse o zastaranju terjatev
nitek
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nitek »

Doba zastaranja se šteje od zadnjega obvestila ali opomina o zapadlih postavkah. Če ste dobili opomin malo pred tremi leti, ko bi že zastaralo, se vam začne od tega dneva šteti ponovno od začetka. lp Nitek
tisdno
Računovodja
Računovodja

NITEK, TOLE PA NI RES. ZAKON O OBLIGACIJSKIH RAZMERJIH DOLOČA ABSOLUTNI ZASTARALNI ROK. OPOMIN NE PRETRGA ZASTARANJE IN NI VAŽNO KDAJ JE BIL POSLAN OPOMIN TEMVEČ ZAKON DOBESEDNO PRAVI TAKOLE Zastaranje začne teči prvi dan po dnevu, ko je upnik imel pravico terjati izpolnitev obveznosti. DA PA BI KAKRŠNOKOLI DEJANJE PREKINILO ZASTARALNI ROK, TO V SAMEM ZAKONU NI DOLOČENO

TAKŠNI PA SO ZASTARALNI ROKI ZA TERJATVE.

1. Terjatve zastarajo v petih letih, če ni z zakonom določen za zastaranje drugačen rok.

2. Terjatve občasnih dajatev, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih (občasne terjatve), zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve, bodisi da gre za stranske občasne terjatve, kot je terjatev obresti, ali pa za takšne občasne terjatve, s katerimi se črpa sama pravica, kot je terjatev preživljanja.

(2) Isto velja za anuitete, s katerimi se v enakih, vnaprej določenih občasnih zneskih odplačujejo glavnica in obresti, vendar ne velja za obročna odplačila in druge delne izpolnitve.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena zastarajo obresti od terjatev, katerih zastaralni rok je krajši od treh let, v enakem roku kot glavna terjatev.
thomas
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a thomas »

Lep pozdrav vsem
Ali mi lahko kdo prosim pove,kako je kaj z izterjavami iz strani mobilnih operaterjev?osebno imam dolg iz leta 200 in sicer 120.000sit,kar je naneslo do sedaj že skoraj na 500.00sit.Obiskal me je že rubežnik ampak kot študentu,mi niso mogli do sedaj nič,razen nabijanja obresti....sam bi že zdavnaj poravnal dolg(glavnico),ampak te nehumane obresti me res jezijo.....zanima me,če to sploh kdaj zastara?malo sem si prebral člene in sicer 355-egain 356-ega,in ne vem,kateri velja v tem primeru

Upam,da mi kdo odgovori

Hvala
tisdno
Računovodja
Računovodja

Ne obresti v tem primeru ne zastarajo. Če je izvršba vložena v roku, potem tečejo obresti do plačila. Obresti bi zastarale v tem primeru, če bi upnik vložil izvršbo samo za glavnico, kar pa seveda ni naredil. Za obresti se lahko dogovori samo pri upniku osebno, da jih odpišejo. Da se prošnjo, kjer se priloži dokazila o tem, da nimate nič, da ste študent, pa še kaj, kar bi dokazovalo vašo ogroženost s plačilom teh obresti. Ali greste osebno tja, ali pa kar pišete. Velikokrat se posreči. Saj veste malo jokanja in stokanja. Sama izvršba pa zastara komaj v 10 letih. Jaz bi na vašem mestu plačala glavnico ter se nato šla pogovarjat z njimi za obresti. Nimate res kaj zgubiti.
thomas
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a thomas »

tisdno,najlepša hvala za odgovor....jih bom kar v ponedeljek poklical in videl,kaj bodo rekli :)

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A gdo mogoče ve, velja tudi za neizplačane plače 5. letni zastaralni rok? :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja

Ja Mirko, v 5. letih je potrebno vložiti tožbo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Gre za pretrganje zastaranja, bolje je, da se to "obnavlja" vsako leto :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori