posrednistvo ali zastopnistvo?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ursa
Nov član
Nov član

posrednistvo ali zastopnistvo?

Odgovor Napisal/-a Ursa »

Pozdravljeni!

Smo v postopku odpiranja firme, ki se bo ukvarjalo z zastopnistvom. Ker zelim v bodoce razsiriti dejavnost brez da bi registrirali podjetje za druge dejavnost na novo, me zanima katero glavno dejavnost je najbolj "pametno" napisat? Sem pa v dilemi, ker sem v standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) zasledila le posrednistvo kot dejavnost, zastopnistva pa ne. Ce mi morda lahko pomagate, kaj je v dani situaciji najbolj smiselno.
Kot primer sem opazila, ko sem brskala v GZS, da je neko podjetje registriralo dejavnost pod 51.190 kot - Posred.,nespecializirano, v SKD pa pod to isto tocko 51.190 pise Posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov.
Je to res vse isto in ali je v tem primeru (SKD) posrednistvo ali zastopnistvo identicna dejvnost?

Ce mi bo kdo napisal svoje mnenje, bom zelo hvalezna.

Lep zacetek tedna

Ursa
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

SKD se je spremenila leta 2002 (menda), zato je verjetno naziv drugačen. Po moje je zastopništvo in posredništvo identična dejavnost, vendar mislim da bi bilo dobro iti na GZS in se pogovoriti z njimi glede najbolj "pametne" glavne dejavnosti. Svetujem tudi, da vpišete čimveč dejavnosti, ki jih boste morda nekoč želeli opravljati, da ne boste za vsako novo dejavnost hodili k notarju in zapravljali denar za spremembe.
Mirjana
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Po SKD imate na razpologo samo posredništvo in reg. pod 51.190 je dobra izbira, saj kot posrednik zgolj opravljate storitev posredovanja med ponudnikom in potencialnim potrošnikom in za to računate svojo provizijo, pavšal, procente. Preverite pa, kaj je pod to šifro s skladiščenjem blaga, če ga nameravate imeti. Mislim, da tega pa ne smete s to šifro.Poleg GZS dobite inf. tudi na AJPES-u, Cesta v Kleče 12, kjer izdajajo razvrstitve pravnih oseb po SKP.
Odgovori