NUJNO: izracun bruto zneska ah

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hh
Novinec
Novinec

NUJNO: izracun bruto zneska ah

Odgovor Napisal/-a hh »

Prosim, pomagajte!

Kako se izracuna bruto znesek ah in posamezne postavke (upostevajoc 25 % normirane stroske in 15 % posebno osebno olajsavo) glede na neto znesek?

Stranki sem poslala racun za 98.000 SIT neto (+potrdili za uveljavljanje 25 % normirane stroske in 15 % posebne osebne olajsave), ki pa ga je racunovodkinja zavrnila in
mi poslala popravek (glede na kolicnik izracuna bruta, ki ga je dobila ne vem kje?):
______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________

Moj izracun je bil sledec:

Neto znesek = 98.000 SIT
Normirani stroski = 28.823,53 SIT (25 % bruto zneska)
Posebna osebna olajsava = 17.294,12 SIT (15 % bruto zneska)
Osnova za dohodnino = 69.176,47 SIT (60 % bruto zneska oz. razlika med
bruto zneskom in vsoto normiranih stroskov ter posebne osebne olajsave)
Dohodnina = 17.294,12 SIT (15 % bruto zneska oz. 25 % osnove za dohodnino)
Bruto znesek = 115.294,12 SIT (1.1764706 neto zneska)

neto znesek = 85 % bruto zneska

Opomba: obdavceno po 45. clenu Zakona o dohodnini in odobrena posebna osebna olajsava po 2. odstavku 107. clena Zakona o dohodnini [Uradni list RS, st. 54/04, popr. 56/04, popr. 62/04, popr. 63/04, 80/04 in 139/04] Avtor ni registrirani zavezanec za DDV.

Popravek racunovodkinje:

normirani stroski = 25 % bruto zneska
osnova za dohodnino = 25 % razlike med bruto zneskom in normiranimi stroski

neto znesek = 98.000 SIT
bruto znesek = neto znesek : 0,8125 (??? od kje ta podatek???)

bruto znesek (= 120.615,40 SIT)
- 25 % (bruto zneska) normirani stroski (=30.153,80 SIT)

osnova za dohodnino (= 90.461,60 SIT)

dohodnina = 25 % osnove za dohodnino (=22.615,40 SIT)

dohodnina + neto znesek = bruto znesek

Kateri izracun je pravi?
Kdaj se odsteje 15 % posebna osebna olajsava? Od katerega zneska?
Ga je racunovodkinja sploh upostevala?

Najlepsa hvala za odgovore!!!
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Torej sama bi naredila tako kot vi. Imam prav tak primer in mi je svetovalka na DURS rekla naj naredim račun enako kot lansko leto - edino kar se je spremenilo je pač da je letos vložila prošnjo za 25% normiranih, ki so jih odobrili in imamo odločbo - lansko leto smo dali pa izjavo da jih bomo upoštevali.

In na 98.000 neto bi sama naredila račun tako kot vi.
98.000 X 1,1764706 = bruto
115.294,12
- 17.294,12 dohodnina
= neto za izplačilo 98.000

Tako sem delala lansko leto in če je DURS rekel za 25% normiranih 15% olajšave delate enako potem je to TO!

Kje je dobila koeficient 0,8125 pojma nimam - mogoče bo kdo vedel - ker ni ne novi koeficent ne stari nič ni kar bi mi bilo znano.

Kdaj se odsteje 15 % posebna osebna olajsava? Od katerega zneska?
To tudi mene zanima in kako se to na računu prikaže - če se sploh prikaže.
Jaz imam primer ko moram na letni ravni upoštevati maximum do 3,9 mio. in ne dejansko.
AMPAK sem v dilemi kako to na računu prikazati - če sploh?
Mogoče gre ta znesek le konec leta v dohodnino?
MOgoče nama pa le kdo to pomaga
D.
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a D. »

Zivjo.

Izracunan je bil bruto iz danega neto z upostevanjem 25% normiranih odhodkov,
(15% osebna olajsava pa ni bila upostevana), kolicnik pa izhaja iz izracuna:

bruto = x
neto = 98.000 SIT
dohodnina = 25% (x-25%x) se pravi 25% (bruto - normirani stroski)

x - dohodnina = neto
x - 25% (x-25%x) = neto
x - 0.1875x = neto
x = neto/0.8125

To je kolicnik, ce upostevamo 25% normirane stroske.
Posebno osebno olajsavo pa lahko upostevate tudi ob napovedi dohodnine
drugo leto ali pa vam jo uposteva narocnik ze zdaj, a le do 3.900.000 SIT.

Lp, D.

:wink:
Odgovori