Splošna olajšava-bolniška

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Splošna olajšava-bolniška

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Pozdravljeni!
Imam vprašanje. Ali mi lahko kdo pove, koliko splošne mesečne olajšave se upošteva pri obračunu plače, če je delavec npr.10 dni na bolniški v breme zavoda? Ali pa če ga zaposlimo 10.v mesecu?
Ali upoštevamo celotno splošno olajšavo, torej 47.033 Sit, ali le delno glede na to za koliko dni mu izplačamo plačo (npr.10 dni bolniške v breme zavoda, 11 delovnih dni : upoštevana olajšava je 47033/21*11)?
Že vnaprej hvala.
Polona
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tjoze »

Hm, malo čudno zastavljeno vprašanje.
Da lahko refundirate bolniško mora biti izpolnjenih kar nekaj pogojev. Pomembno je, kakšna vrsta bolniške je, ali je to bolezen, poškodba na delu, izven dela, nega.itd itd itd

Predlagam da si preberete tole:
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=73025

Zavod povrne delodajalcu II bruto. Vendar so spet omejitve.....
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Verjetno se nismo razumeli.Gre za refundirano bolniško pri s.p.
Mene bolj zanima, koliko splošne olajšave lahko upoštevamo pri obračunu plače, ko delavec ni zaposlen cel mesec, torej dela npr.samo pol meseca ali pa npr.10 dni od 21. Ali upoštevamo samo 47033/21*10 sit splošne olajšave ali celo olajšavo za ta mesec 47033.
Mogoče sem zdaj bolj razumljiva. Hvala
Polona
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Olajšava je fiksna in je v vsakem primeru 47.033.
Dobro bi bilo tudi preveriti na ZZZS, kako bodo oni obračunali nadomestilo, ker bi oni praviloma morali obračunati 25% akontacije dohodnine, brez upoštevanja splošne olajšave, ker naj bi bili "drugi delodajalec".
Do 1.4.2005 bomo še imeli take probleme, potem pa bomo tudi pri s.p. obračunavali sami bolniške nad 30 dni in zahtevali refundacije od ZZZS, kot pri d.o.o..
Mirjana
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Mirjana, hvala lepa.Me pa zanima, kako je v primeru, ko je delavec zaposlen pol meseca pri enem delodajalcu, pol meseca pa pri drugem. Tukaj pa verjetno splošno olajšavo upoštevaš deležno. Kakšno je vaše mnenje?
Polona
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ne, Dolenjka, smo ravno na tem forumu pred časom to ugotovili, da se ne sme deliti te olajšave.
Ko sem to zvedela, sem bila čisto paf, ker sem pred tem že mislila, kako dobro stvar je država (končno enkrat nekaj!) naredila s temi fiksnimi olajšavami, pol sem pa zvedela, da če zamenjaš delodajalca sredi meseca, ti prvi delodajalec upošteva celo olajšavo, drugi pa ne sme nič in še 25% akontacije dohodnine mora odvesti namesto 16%.
Mirjana
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Mirjana, hvala lepa.
Odgovori