Zdaj mi pa res ni nič več jasno??!! Od programerja sem prejela program za izdelavo davčne napovedi in pri pregledu bilance stanja sem ugotovila, da je pri postavkah terjatve do podjetnika in podjetnikov kapital nekaj hudo narobe. Očitno sem lansko leto naredila ogromno napako. In sicer smo v prejšnji službi prišli do zneska terjatve do podjetnika tako, da smo od obv. do virov sredstev odšteli vrednost sredstev in razliko vpisali k terjatvam do podjetnika (tako so me učili v prejšnji službi) torej, če to ponazorim s številkami: če je bila vrednost sredstev npr. 10 mio, obveznost do virov sredstev pa 30 mio, potem smo razliko vpisali k terj. do podjetnika (20 mio) da je bilo stanje enako??? Na kontih razreda 9 imam voden dobiček, otvoritev od prej in pa lanskoletni dobiček. Kaj naj s tem naredim, saj je to samo knjižna vrednost? Na katerem kontu se vodijo transakcije iz in na lastniški račun?
Zdaj sem že čisto zmedena? Lepo prosim za pomoč.
bilanca stanja pri zasebnikih
Moderator: Mirko Zbačnik
Konto 920 je samo za pretok iz podjetja v gospodinjstvo in obratno, dobiček se knjiži na 930,izguba na 931,davek iz dejavnosti po odločbi pa na 932. Konti 9 ostanejo taki kot so, samo seštejejo in odštejejo se, to naj bi bil podjetnikov dohodek ali terjatev do podjetnika, ki pa se knjiži na 08 ali...(se pravi razlika +/-).LP
diana
diana