PLAČE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
BOVHA
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

PLAČE

Odgovor Napisal/-a BOVHA »

PROSIM ČE MI KDO POVE KATERI ZNESEK ZA OBRAČUNA DAVKA JE PRAVILEN ZA OBRAČUN PLAČE ZA MESEC JANUAR 2005 ALI JE TO ZENSEK 286.792,00 ( POVPREČNA PLAČA ZA LETO 2004) ALI JE TO 291850,00 ( ZNESEK KI SEM GA NAŠLA NA SWTOOLS).
PA ŠE TO, DO KATEREGA V MESECU JE POTRBNO OBVEZNO OBRAČUNATI PLAČE[:)]

MILENA
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Najbrž mislite povprečno bruto plačo in nato 11% splošno olajšavo (če prav razumem)

Povprečne plače za obračun davka (dohodnine) se NE UPOŠTEVA VEČ, ampak se upošteva splošna olajšava (47.033,00 sit na mesec).

Glede izplačila plač je potrebno (čeprav skoraj vsak trdi drugače) je potrebno izplačati do 15. dne v mesecu (plače in davek-dohodnina isti dan-prej zamik 6 ali 8 dni-ne vem).

Več na str.http://www.ozs.si/prispevek.asp?ID=4363

Upam, da sem pravilno razumela vprašanje.
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Jaz vseeno še vedno vpišem v predpostavke za plače povprečno bruto plačo za predpretekli mesec (ker je menda potrebno zaradi obračuna bolniških). Za jnauarsko plačo je bil znesek 291.850 sit.

LP, M.
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

G. Anka, sploh ni res, da glede dneva izplačila plače vsak trdi drugače. Poglejte si Zakon o delovnih razmerjih 134. člen, v katerem piše, da se plača izplača najkasneje 18 dni po preteku plačilnega obdobja, če pa je plačilni dan dela prost dan, se plača izplača najkasneje prvi naslednji delovni dan. Torej, če je firma "zdrava" o izplačilnem dnevu ni dileme (Zakon ga točno določa), če pa so v firmi težave potem je druga pesem. Nov Zakon o davčnem postopku pa določa, da se prispevki in dohodnina plačajo isti dan kot plača (prej zamik 6 dni), davek na plačilno listo pa še vedno v roku 6 dni od dneva izplačila plače.
Lp
Nejka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Nejka »

Se popolnoma strinjam z Misty, pa vendar, Milena ni spraševala o izplačilu plač, temveč o obračunu plač. Ne vem zakaj sicer vam je to pomembno, vendar jaz osebno naredim obračun plač v prvem tednu novega meseca in sicer zato, ker moram potem še oddajati podatke za lastnika, ki pa zahteva poročilo v prvem tednu.

Lep dan.
Odgovori