Nagrade

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Levinja
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Nagrade

Odgovor Napisal/-a Levinja »

Če pravilno razumem glede nagrad je treba vse nagrade ne glede na vrednost dati v dohodnino.
Primer: za radzvedrilo naredimo turnir v taroku in nagrade so vredne do 5.000 SIT in to je pol treba prijavit v dohodnino...

LP

Levinja
spring
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a spring »

Nagrade se smatrajo kot drugi obdavčljivi dohodki in jih je potrebno prijaviti v dohodnino.

SPRING
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Ne bo o.k. sting. Nagrade po 101.čl.ZDOH do pet tisoč niso obdavčene.
Vodit je potrebno evidenco v podjetju.V enem letu pa ena oseba ne sme preseči 10.000,00 sit. Če preseže, je treba v skladu z 98.čl.ZDOH odvesti dohodnino na obrazcu rek 4 za to sebo. Isto velja za tiste osebe, ki presežejo pri enkratnem izplačilu 5.000,00 sit. Zapadejo v akontacijo dohodnine.
Zanima me pa, kaj bo s tem na koncu leta? Čez leto ne boš dajal obvestil in na koncu leta se pa lahko zgodi, da bodo zahtevali vse
prejemke vključno s tistimi do 5.000,00 oz. 10.000,00 sit?
lp,irenca
tajana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tajana »

Ni mi čisto jasno, zato prosim za dodatno pojasnilo.

Sama sem v lanskem letu prejela nagrado v okroglem znesku 5.000 SIT. Podjetje, ki mi je nagrado izplačalo, mi je sedaj o tem poslalo obvestilo in smatrala sem, da to moram vpisati v napoved dohodnine. Drugih tovrstnih dohodkov nisem imela.

Kaj naj storim?
Lep pozdrav
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

tatjana, to je bilo lansko leto.Vsi smo dobili dohodnine, tudi tisti, katerim podjetja niso akontirala davek.Ker ga vam izplačevalec ni akontiral(pravilno po zakonu o dohodnini in starem 101.čl.)ga boste morala zdaj pa vi prijavit v dohodnino in plačat. Tako so zgledala do nedavnega nagrade. Po ta novem pa je magični znesek do 5.000,00, ki bojda nikamor ne roma, samo interno se vodi.
lp,i.:roll:
Odgovori