Datum opravljene storitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
malileon
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Datum opravljene storitve

Odgovor Napisal/-a malileon »

Lep pozdrav vsem skupaj!

Že dalj časa prebiram vaš forum in se mi zdi zelo dober, prvič pa se tudi sama oglašam. V naši firmi smo se ustavili pred problemom, kdaj je izstavitev računa pravilna?! N.pr. datum opravljene storitve je 24.02.2005 - izstavljen rač. 24.02.2005, ali je lahko tudi n.pr. 4.3.2005? Kako to vpliva na obračunavanje davka v knjigovodstvu? Upam, da sem napisala razumljivo. Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Nataša
malileon
Novinec
Novinec

Naj še dodam to:
Pri nas pišemo poročilo z obračunom dela in stroškov. Zaenkrat račune pišem takoj. Se pa mi zgodi, da se stranka pritoži in moram račun stornirat. Zdaj pa bi rada počakala na dokončnost obračuna in potem pisala račune, s tem, da je storitev lahko opravljena v februarju, dokončnost in račun pa pisana v marcu. Ali je to pravilno? V primeru pritožbe, pa bi se z računom lahko čakalo tudi po eno leto ali več!!!???

LP, Nataša
sipi
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sipi »

Kot prvo, izdani računi se knjižijo v davčno knjigo po datumu opravljene storitve, se pravi, če je datum fakture marec in datum op.storitve februar, gre račun v davčno knjigo februar.
Račun bi se naj izdal do 15. v mesecu, ki sledi mesecu op.storitve.
Dejansko je pa to strošek meseca februarja, ker je takrat storitev opravljena, ne glede na datum fakture.
malileon
Novinec
Novinec

Najlepša hvala za odgovor! Vendar imam še zmeraj problem in sicer naslednji: stroške smo priglasili v letu 2000, ko je bila opravljena storitev, vendar je sklep o stroških izdan šele leta 2005. Kaj pa v takšnem primeru? Račun pišem namreč v letu 2005 za storitev, ki je bila opravljena v letu 2000, na podlagi, v letu 2005 izdanega sklepa.[xx(]

LP, Nataša
sipi
Računovodja
Računovodja

Najboljše je, da se napiše račun na podlagi sklepa, da je to osnova za opr.storitev
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Računi se v glavno knjigo knjižijo po datumu opravljene storitve, v davčne knjige pa po datumu prejema računa!
sipi
Računovodja
Računovodja

Naike, vprašanje je za izdane fakture in ne prejete.
naike
Računovodja
Računovodja

Ups, nisem prav prebrala. Mi to rešimo tako, da račune tiskamo v tistem mesecu, kot je storitev opravljena.
sipi
Računovodja
Računovodja

Tudi pri nas se načeloma držimo tega pravila, prihaja pa tudi do izjem
naike
Računovodja
Računovodja

Mi imamo en program za trgovino in enega za računovodstvo, tako da če hočem kontrolirati , če je vse ok konec meseca, moram tako delati. (vse izdane račune -cca. 4000 letno knjižim ročno-groza)
malileon
Novinec
Novinec

Vsem skupaj najlepša hvala. Mislim, da bomo še kar naprej pisali račune istočasno s poročili, ker bo to najbolj pravilno. Kjer bodo pa pritožbe, bomo pa račun enostavno stornirali. Smo se pač želeli 'rešit' stornacij. :wink: V bistvu se je to vprašanje rodilo iz izjave ene računovodkinje, ki nam je rekla, da DUR ni pomemben ter da lahko račune pišemo kadarkoli, pač 30 dni po opravljeni storitvi. :mad: Sem se že veselila, da bom pisala samo, kjer bo potrjena dokončnost in da na knjiženje računov oz obračunavanje davka to ne bo vplivalo. Ampak, ker pravijo, da več glav več ve... hvala.

Nataša
Odgovori