Amortizacija - OS, DI...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
katja NG
Nov član
Nov član

Amortizacija - OS, DI...

Odgovor Napisal/-a katja NG »

Imam nekaj 'odprtih' vprašanj v zvezi z amortizacijo, preden lahko nadaljujem z obračunom...

1. Ali lahko imaš skupni register za osnovna sredstva in drobni inventar? Tako da imaš npr. pod št. 5 fax kot OS, pod št. 6 pa rač.miško kot drobni inventar....

2. Kaj narediš v prilogi 'POPIS OS na dan 31.12.04' - vpišeš tudi DI, ki je šel takoj v stroške in je neodpisana vrednost pač enaka nič, ali vpišeš samo OS in si v prvem stolpcu številke pač ne sledijo zaporedoma?

3. Če si zavezanec za DDV, potem je amortizacijska osnova enaka nabavni vrednosti brez DDV. Ali je meja 100 EUR v tem primeru tudi določena brez DDV? Npr. skener, ki je stal 27.990 SIT, brez DDV pa 23.325 SIT, kar je manj kot 100 EUR - lahko takoj dam v stroške kot DI, ali moram amortizirati?

4. Nabavljen je bil tudi tiskalnik za 35.991 SIT, brez DDV 29.993 SIT. Pri obračunu DDV smo ga pozabili vpisati v rubriko 25, med nabavljena OS, v P-RAČ pa je bil vpisan in davek se je normalno odbil.
Kaj je lahko narobe, če ga vseeno vodim kot OS, ki se amortizira? Je potrebno sporočati kakšne popravke obrazca O-DDV, glede na to, da je tista številka samo informativne narave in ne vpliva na izračunani znesek DDV? Znesek je ravno malo previsok, da bi ga lahko dala takoj v stroške. Kaj svetujete?

Hvala za pomoč.
LP, Katja
lina2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lina2 »

Register številčiš zaporedoma, številčiš edino DI na 041 ne pa tistega, ki je šel direktno v stroške ne številčiš, ker se obravnava kot material cto.320 - številke ti bodo štimale. Jaz ga sploh ne bi vnašala v prilogo.
Če vam bodo kaj rekli povejte, da ste pomotoma številčili tudi DI, ki je šel direktno v stroške.

Meja 100 EUR je brez DDV, jaz bi ga dala direktno v stroške (itak je boljše, da ga vržeš stran, ko ti zmanjka tonerja in kupiš novega).

DDV obrazec bi praviloma morali popraviti, znesek se je sicer štel v osnovo (poz. 25 je že vključena v poz. 21), ne štima pa vam izpis KIR za OS, medtem ko je izpis KIR v redu.
katja NG
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a katja NG »

Hvala za odgovore!

Vodimo enostavno knjigovodstvo, tako da o kontih bolj malo vem :)

Za popis sem se odločila, da bom drobni inventar, ki je šel direkt v stroške izpustila, pač ne bo vseh zaporednih številk gor.

Malo me pa še matra tisti tiskalnik, znese 125 EUR. Lani se mi zdi, da še ni veljalo pravilo do 500 EUR. A ima kdo kake izkušnje, kako davčna reagira, če (za leto 2004) daš tiskalnik nad 100 EUR direktno v stroške?
Odgovori