grem na svoje. socialna podpora? šolnina

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
e_1
Začetnik
Začetnik

grem na svoje. socialna podpora? šolnina

Odgovor Napisal/-a e_1 »

Trenutno sem uradno zaposlen pri očetu na kmetiji, toliko da sem si lahko uredil kmečko zavarovanje. Namreč rednega statusa dijaka nimam ker delam šolo na način samoizobraževanja. Srednjo ekonomsko šolo bom dokončal poleti.

Namen imam živeti na svoje sedaj pa me zanima naslednje:
Če se preselim v LJ z dokončana srednjo ekonomsko šolo. Poskušam dobiti službo in se vpišem v izredni program visoke poslovne šole Univerze v Ljubljani. A je možnost, da dobim za obodobje, ko še nimam službe denarno podporo?
Koliko možnosti imam, da mi zavod plača šolnino?
Koliko denarne pomoči mislite, da bi lahko dobil v obdobju iskanja zaposlitve?
Tinjas
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Tinjas »

Prijavi se na zavod za zaposlovanje v svoji občini, kjer boš dobil socialno podporo, ker imaš tam več možnosti, da te sprejmejo v program 10000 kot v LJ. Vendar boš moral najprej sam plačati šolnino za študij, da pokažeš resni namen, oni pa ti kasneje povrnejo denar. Priporočam ti tudi, da ohraniš stalno prebivališče izven LJ, saj ti potem zavod plačuje kilometrino do fakultete. Poleg tega z upisom na izredni študij dobiš status študenta, zato lahko delaš preko študentskega servisa (tega zavod za zaposlovanje ne sme vedeti - 2 tr.račun na različnih bankah) in nisi aktivni iskalec zaposlitve, zato te ne pošiljajo na razgovore za službo (in lahko mirno delaš preko študenta).
Pomoč pa znaša okoli 40.000 SIT.
Ne pozabi, da moraš sam prosit svojo referentko za "program 10000", ker ga ona ne bo ponudila kot možnost!
LP TT
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Čakajte, a je to možno, da bi nekaj skrili pred zavodom in imeli 2 računa? Mogoče kratkoročno (za nekaj mesecev), za leto ali dve pa ne vem. Po moje bi vas hitro našli pri tem prekršku. Ali pa se motim? Na podlagi kakšnih izkušenj ste to napisali? (nisem inšpektor, samo luknje me zanimajo) :shock:
e_1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a e_1 »

iz drugih virov sem izvedel, da je zelo malo možnosti, da dobim plačano šolnino. Je pa toliko bolj privlačen znesek 40.000 mesečno.

Glede kilometrine. Živel bom v stanovanju v LJ. Lahko vseeno dobim kilometrino? Toda se mi ne bi bolj splačalo raje prijaviti, da živim v LJ in bi dobil še kaka sredstva za stanovanje?

A 40.000sit mesečno vključuje vse skupaj, vključno s kilometrino?

Še enkrat hvala za vsa pojasnila
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Po moje, kolikor jaz poznam stvari, je precej verjetno, da boste dobili povračilo šolnine, le prvočasno je morate iskati oz. sodelovati z zavodom za zaposlovanje. 40 tisoč je socialna pomoč in ne vidim nobene rešitve, da bi prejemali še kakšno pomoč za stanovane, razen če bi živeli v študentskem domu ali drugje, pa bi uveljavljali subvencijo za stanarino. Kolikor vem, je to samo za redne študente. Socialna pomoč in šolnina je po moje vse, kar maksimalno dobite, pri tem pa ne smete nikjer delati, oziroma lahko delate do nekaj manj kot 10 tisoč tolarjev na mesec. Samo v tem primeru vam ne vzamejo pomoči. Pa še socialna pomoč ne traja v nedogled.
Skratka; nič preveč spodbudno. Bo treba kar delat!
Tinjas
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Tinjas »

Izkušnje niso ravno moje, poznam pa 3 osebe, ki jim to "ratuje" že 3 leta! Se pa napoveduje, da bodo na zavodu začeli preverjati. Zgleda, da so zaenkrat malce mižali iz usmiljenja do študentov in jim dovoljevali delo preko študentskega servisa. Glede kilometrine se pač sam odloči, za subvencijo za stanovanje pa žal nimaš nobene podlage.
LP TT
Odgovori