Priloga k obrazcu DDV-O

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lunca
Nov član
Nov član

Priloga k obrazcu DDV-O

Odgovor Napisal/-a lunca »

Ali je že kdo izpolnjeval Prilogo k obrazcu DDV-O!?
Kaj vpisujete tja?
Npr.račun z majskim datumom/prejet po zaključku obrazca DDV-o za mesec maj/dobavitelj je domač.Ali je to-to? Dobropisi!?
Ali se navezuje le na pridobitve, nabave, uvoze, izvoze!?
Hvala in uspešno pisarjenje 100.000-ih obrazcev!
Lunca
[?]
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Priloga k obrazcu DDV-O se izpolnjuje, če delaš popravke za nazaj. Npr. račun izstaviš v maju, stranka ga zavrne v juniju, ker se ne strinja z zneskom, ti ji v juniju izstaviš dobropis in o tem poročaš v prilogi. Za vsako obdobje pa je potrebno izpolniti posebej prilogo k obrazcu DDV-O. Npr. če v juniju popravljaš obračun za maj, april in marec, imaš tri priloge - žal je potrebno res veliko pisariti!

Prav tako moraš v prilogi poročati o prejetih računih, če vstopnega DDV ne upoštevaš v obdobju, ko imaš pravico do vstopnega DDV, ampak kasneje. Vendar kolikor sem jaz razumela na seminarjih, če dobiš majski račun v juniju, ti o tem še ni potrebno poročati v prilogi, če pa ga prejmeš oziroma upoštevaš majski račun v julijskem obračunu, pa moraš o tem poročati v prilogi.

Tako razumem predpise jaz, morda pa se bo oglasil še kdo.

LP

Martika
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

PRILOGA DDV-O

Odgovor Napisal/-a matica »

Vem, da je bola ta tema že daleč nazaj dodobra obravnavana, pa vendar...
V mesecu oktobru 2004 smo prejeli avansni račun od GZS, ki sem ga vpisala v knjigo prejetih računov. V novembru pa smo prejeli račun (na isto "temo") od GZS, ki sem ga tudi vpisala v KPR. Pri obračunu DDV (3mesečni) pa nisem upoštevala, da je račun 2x vpisan (pozabila :oops: ) in sem tako imela dvakratni vstopni DDV. V mesecu decembru pa sem pozabila vpisati 2 prejeta računa (datum prejema 29.12.2004) in tako upoštevati tudi vstopni DDV. Ker gre za isto obračunsko obdobje me zanima, ali na DURS pošljem prilogo DDV za oktober-december2004 in kako to vpišem (v katere vrstice).
Razlika teh vstonih DDVjev je negativna, kar pomeni, da moram DURSu vrniti to razliko, ali kako?

Lepo vas prosim za mnenja, ali še raje za prave napotke, ker res ne vem kako si naj začnem. :?

LP
zumi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zumi »

Jaz bi naredila takole. Poslala bi popravljen obrazec ddv-o za obdobje oktober-december 2004 (rezervo) v katerem bi zneske v koloni 21 (osnova za ddv)in znesek v koloni 41 ali 42 (ddv glede na %) nadomestila z novimi zneski in zaradi tega se bo znesek v koloni 52 in 72 sprmenil kar ima za posledico, da je drugačen zahtevek za vračilo. Če pa ste preveč plačali pa novi znesek vpišete v kolono 52 in 72 in ne zahtevate vračilo, ter se v naslednjem obdobju priznate kot prenos iz preteklega obdobja. Predvidevam, da ta znesek ni za vas prevelik in da boste lahko financirali državo 3 mesece. Tako bi naredila jaz, naj pa vam še kdo drug pove mogoče drugačne variante. Jaz take še nisem imela, čeprav se mi dogaja, da moram popravljati obračune, vendar do sedaj sem popravljala samo v informacijskem delu.
lp
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Zumi, hvala za odgovor.
Ja, po moje bi bilo tako res najbolj logično. Skrbi me samo to, da bi si zaradi takih napak v firmo priklicala inšpektorje.
Ampak verjetno je res bolje plačati obresti in takso za popravek, kot pa kasneje kakšne večje kazni zaradi "utaje" davkov.

Ali ima kdo kakšne izkušnje pri pogostih popravkih obračuna DDV? :?:

Lepo se mejte.
zumi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zumi »

Kot se ti že rekla, sem že popravljala obrazec in o kakšni taksi ni bilo nič govora niti je nisem plačevala. Je pa res, da se popravljala samo informacijski del. Zagotovo bo treba plačati obresti. (davčno nepriznane). Obiska zaradi popravka pa ne pričakujte takoj. Odkar imamo sistem ddv sem imela inšpekcijo takoj drugi mesec. To je avgust 99, od takrat nič več, čeprav pa moram včasih kakšen dokument poslat na davčno kot dokaz za kakšen podatek v obrazcu in tudi popravke sem morala delati zaradin tako ugotovljenih napak, pa nisem bila še nikdar kaznovana, niti inšpekcije nisem imela zaradi omenjenih popravkov.
lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tudi jaz nimam slabih izkušenj, pa sem večkrat popravljala obračune DDV, no tako zelo pogosto pa spet ni bilo, recimo 1x do 2x letno. Morda imamo srečo in imamo uvidevne referente, ki razumejo, da se kdaj tudi zmotiš :wink:
Odgovori