PONOVNO BONITETA MOBITELI

Moderator: Mirko Zbačnik

IRRA
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

PONOVNO BONITETA MOBITELI

Odgovor Napisal/-a IRRA »

DIREKTOR PODJETJA NI ZAPOSLEN V PODJETJU (JE ŠTUDENT) IN IMA SLUŽBENI MOBITEL. KAKO SE OBRAČUNA BONITETA IN S KAKŠNIM OBRAZCEM. HVALA ZA POMOČ IRRA
nevednica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nevednica »

Ali je to sploh dovoljeno??? Podjetje, ki nima zaposlenega? In, če že obstaja nezaposleni direktor, kako lahko uporablja mobilca, če ne dela pri podjetju. Ali prejema dohodke na kakšen drug način?
Bodec
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bodec »

Grozno, le kaj si dovoli1
mkovacic
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mkovacic »

podjetje si že po ustavi vendar lahko privošči, da ima mobitel, ki ga daje svojim študentom kot občasnim delavcem, da so dosegljivi, ko opravljajo delo za podjetje.

po moje bonitete ni.

matic
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Hja, nisem sicer preverjale ustave, vendar to imate najbrž prav. Venar v ustavi piše verjetno tudi, da mora podjetje oziroma vsak plačevati državi davke in prispevke, to je izpolnjevati svoje obveznosti.
Torej logika stvari; podjetje lahko da mobitel vsakemu, vendar mora plačevati tudi bonitete iz tega. Takšen pa je t. i. davčni zakon, ki vsekakor ni v nasprotju z ustavo.
Precej poenostavljeno. Z ustavo si pri inšpektorjih ne boste mogli preveč pomagati oziroma lahko, če boste plačali vse dajate. 8) 8)
mkovacic
Novinec
Novinec

:sjezen:
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ja, ta uredba o mobitelih je res ena bolj butastih, če ne najbolj butasta. Samo tako je: Daj cesarju kar je cesarjevega, pa boš imel mir. V pravu pa vedno velja tako samo tisto, kar je napisano na papirju. Pa če je še tako bedasto. :roll:
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Ni boniteta, je dividenda-2. točka 4. odstavek 79.člena Zdoh-1.

V praksi: Ugotovite znesek pogovorov v zasebne namene (ne me spraševati kako!), pomnožite s koeficientom 1,333333 in razliko nakažite kot akontacijo dohodnine dacarjem. in to je to. Vas zanima kdaj? Ko plačate račun!

Enostavno kot pasulj.
LP,
Sven Slika
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

In REK-3a. Sem pozabil dodat.
mkovacic
Novinec
Novinec

hudo :!: in še drži, kolikor sem pogledal.
čestitam.

pa vendarle en pomislek: taki stroški so gotovo potem poslovno nepotrebni in jih ne moremo šteti v stroške za DDPO. torej se izognemo socialnim prispevkom, udari pa nas potem davek od dobička.

:smodrica:
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Vaše ugotovitve držijo, vendar pa kar se poslovno nepotrebnih stroškov tiče, to velja tudi za stroške klicev mobilnih telefonov v zasebne namene delavcev v podjetju.
Torej smo na istem.
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Sven, strinjam se z vami, samo nekaj bi dodala. Meni je svetovalec dejal, da se obdavči celoten znesek računa za mobitel (ne glede, koliko je službenega in koliko privat) - če gre za pokrivanje stroškov, ki jih naredi nezaposlena oseba.
LP
Anela
Odgovori