inventurne razlike-kritje

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
laral
Začetnik
Začetnik

inventurne razlike-kritje

Odgovor Napisal/-a laral »

Spoštovani!
Lep pozdrav vsem skupaj. Nahajam se pred težavo ki je niti približno ne znam rešiti. Situacija je naslednja:
Kot računovodja sem delala v gostinskem podjetju, kjer je bil ob popisih blaga vedno ugotovljen precejšenj primanjkljaj. Inventurne razlike sem knjižila in odvedla ddv, vedno v škodo podjetja, delavcov za razlike nismo bremenili, čeprav so nastale izključno zaradi malomarnosti in nenatančnosti. Tudi kartice porabe se niso delale dosledno in vedno sem bila primorana delati kartice tudi sama, da sem lahko ugotavljala koliko materiala je v resnici manjkalo.
Te razlike so bile ugotovljene v letu 2003 in 2004. V letu 2004 je podjetje gostinski lokal dalo v najem vključno z zaposlenimi. Zdaj zaposleni tožijo podjetje zaradi neplačanih nadur in regresa za leto 2004. Ko smo dobili obvestilo od odvetnika, se je direktorica odločila, da bomo za ugotovljene manjke v letu 2003 in letu 2004 izstavili račune zaposlenim.
Zdaj me zanima naslednje:
Ali lahko v letu 2005 izstavljam račune za 2003 in 2004. Je to sploh mogoče? Če je, kako se knjižijo računi?
Vsak nasvet je dobrodošel, hvala.
Lep pozdrav.
lara
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Moje mnenje je, da računov za toliko nazaj ne morete izdajati. Saj je treba račun izstaviti v roku 8 dni od nastanka ali ugotovitve poslovnega dogodka oziroma dejanja. Manjko in način poravnavanja pa bi morali imeti opredeljen tudi v pravilniku. Dobro, tega se morda da sprejeti za nazaj, vendar bodo delavci ugovarjali in verjetno uspeli. Sodišča so na strani delavcev, kolikor imam jaz izkušnje. Res je edino, da traja.
Me pa zanima mnenje drugih? :wink:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Na vašem mestu bi najprej pregledala poročilo o opravljenem popisu. Na podlagi popisnih navodil, ki jih je vaša računovodska služba verjetno dala direktorju (mogoče imate celo pravilnik o popisu) je verjetno le-ta določil čas popisa, predmet popisa, vrste popisa, organizacijo popisa, navodila za popis, popisne komisije, naloge popisnih komisij, pripravo sredstev za popis, poročilo o opravljenem popisu, usklajevanje knjigovodskega stanja z dejanskim,... V poročilu o opravljenem popisu naj bi popisna komisija razčistila vzroke za nastale razlike ter ponudila organu upravljanja natančne predloge za odpravo le-teh. Na podlagi vseh teh podatkov se nato direktor/ica odloči, ali bo za ugotovljeni primanjkljaj bremenil/a odgovorno osebo ali ne. Če je torej popisna komisija svoje delo opravila in se je direktor/ica odločil/a, da za ugotovljeni primanjkljaj ne bo bremenila odgovorne osebe, po dveh letih ne morete spreminjati odločitve. Povprašajte še v svoji pravni službi, kakšne možnosti ima direktor/ica v primeru, če popisna komisija svojega dela v preteklih dveh letih ni opravila skladno z navodili.
Vem, da moj odgovor ne pomaga rešiti problema, je pa začetek.
Lep pozdrav!
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Jaz pa mislim, da bi morali delavcem izplačati regres in nadure, pa bi se zadeva rešila z najmanj komplikacijami in v končni fazi tudi z najmanj stroški za vaše podjetje.
laral
Začetnik
Začetnik

spet jaz

Odgovor Napisal/-a laral »

Hvala vita 11 in pamps za odgovor. Tudi sama se nagibam k vajinemu mnenju, prav zaradi tega tudi iščem pomoč, ker direktorica insistira in rabim neke tehtne dokaze, zakaj računov še nisem izstavila v tem času, saj bi jih morala prejšnji teden.
Za ursamodic pa sporočilo: Jaz se absolutno strinjam s tem, da je regres treba izplačati, tudi sama sem namreč zaposlena na tem podjetju in imam tudi veliko nadur, ki pa jih sploh ne beležim, saj sem vesela da sploh imam službo. Kaj hočemo, na žalost prihajam iz takšne regije, kjer je brezposelnost največja in sem tiho. Res ni ravno rožnato, upam da bodo prišli boljši časi. :spomezik:
lara
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Če gremo še malo dlje; če boste izstavili račune, jih bodo delavci zavrnili in začel se bo spor na sodišču. Res, lahko obojestranski, vendar bodo na koncu lahko prišli izvedenci, inšpektorji in kdo bo na izgubi? Podjetje.
Odgovori