Odškodnina za nezgodo pri delu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
simpl
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odškodnina za nezgodo pri delu

Odgovor Napisal/-a simpl »

Pri montaži na terenu se je redno zaposlen za nedoločen čas poškodoval in bil 7 mesecev na bolovanju. Sedaj ko je dal odpoved pa zahteva odškodnino.
Kakšna je možnost da to odškodnino izterja.
Ni mi pa jasno kaj točno želi iz tega naslova izterjat. Omenja da je bil prikrajšan za OD v času ko imamo največ dela in takrat imamo tudi nekaj dodatka od ralizacije, prav tako navaja da je moral kupovati tablete, obiske pri zdravniku.....in podobno.

Mi zna kdo to objasnit
talijam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a talijam »

Saj ne more zahtevati od vas odškodnine, če je bilo z vaše strani vse urejeno (varnost pri delu). Itak, če se je poškodoval na delu, je dobil 100% bolniško, tako da ne vem, kakšen OD je izgubil :?:
Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Odškodnina mu pripada glede na stanje in poškodbo, ki jo je imel, Lahko jo izterja in ne samo razliko do plače, ampak še celo več , tako kot že rečeno odvisno od poškodbe, pa saj verjetno plačujete zavarovalne premeje iz tega naslova, tako, da bo zadevo poravnala zavarovalica, v kolikor pa svojih delavcev nomate zavarovanih, pa vas lahko delavec osebno izterja, preko zdaj že različnih za ta namen registriranih firm. Zadeva zastara komaj v treh letih, tako , da še ima verjetno veliko časa.
Najbolje je bo, da se že zdaj zmenite za poravnavo. To je sicer oje laično razmišljanje ampak mislim, da imam prav.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Delavec vsekakor lahko terja odškodnino. Gre za odgovornost delodajalca, za kar ima delodajalec običajno sklenjeno zavarovanje pri zavarovalnici, da namesto njega poravna odškodnino. Mi imamo tako polico, da moramo kljub vsemu nekaj doplačati. :)
simpl
Novinec
Novinec
Kontakt:

Nezgodno zavarovanje

LOTICA napisal/-a:Delavec vsekakor lahko terja odškodnino. Gre za odgovornost delodajalca, za kar ima delodajalec običajno sklenjeno zavarovanje pri zavarovalnici, da namesto njega poravna odškodnino. Mi imamo tako polico, da moramo kljub vsemu nekaj doplačati. :)
To že imamo, NEZGODNO ZAVAROVANJE vendar je znesek 1000 sit /dan, ampak prvotno zaradi samega podjetja in le ta sredstva prispejo na firmo in potem mi odločamo ali se to vrne poškodovanemu delavcu ali pa mogoče krijemo stroške za usposobitev novega nadomestnega delavca.
Hvala za vaš posredovan odgovor.
Ni mi pa jasno zakaj je naša firma ali jaz osebno kriv za to da se je poškodoval.
Če je že imel opravljen tečaj iz varstva pri delu in dovolj delovnih izkušenj bi lahko tudi sam ocenil da je prenevarno izvajat demontažo. (sicer pa da ne bi mislili da je to bilo ne vem kakašna demontaža)
Kaj če je bila njegova malomarnost, neodgovornost.????
Varnostni inžinir pravi tako :) , odvetnik pa bolje da se z delavcem dogovorim :( .
Kako se torej to opredeljuje, ne gre mi v račun da je kar počez in podolgem kriv delodajalec, ali pa da ???.

lep pozdrav
simpl
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odškodnina za poškodbo

sova napisal/-a:Odškodnina mu pripada glede na stanje in poškodbo, ki jo je imel, Lahko jo izterja in ne samo razliko do plače, ampak še celo več , tako kot že rečeno odvisno od poškodbe, pa saj verjetno plačujete zavarovalne premeje iz tega naslova, tako, da bo zadevo poravnala zavarovalica, v kolikor pa svojih delavcev nomate zavarovanih, pa vas lahko delavec osebno izterja, preko zdaj že različnih za ta namen registriranih firm. Zadeva zastara komaj v treh letih, tako , da še ima verjetno veliko časa.
Najbolje je bo, da se že zdaj zmenite za poravnavo. To je sicer oje laično razmišljanje ampak mislim, da imam prav.
Ok, tako pravi tudi odvetnik in verjetno bo tudi držalo, je pa le nekaj še za povedat.
Lahko bi tudi naše podjetje njega tožilo za neodgovornost ali malomarnost pri delu. Vse je zapisano tudi v zapisniku s strani inšpektorja dela, kateri je prišel na kraj nesreče. To bi bilo verjetno najbolje :ssirok: .
Če pa on nas toži :mrgreen: se moramo mi zagovarjati, braniti ...imeti odvetnika dobiti izvedenca...in vse to plačati.
Ker pa je delavec ne vem kako se temu reče (manj finanačno močen) se njemu bolj naklonjenene te ustanove in rezultat je takšen ki meni ne ustreza in se strinjam da se je najbolje z delavcem pogoditi.

hvala za vaš odgovor in nasvet

lep pozdrav
Odgovori