Knjiženje gotovinskih računov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
račun
Novinec
Novinec
Kraj: Maribor

Knjiženje gotovinskih računov

Odgovor Napisal/-a račun »

Ker prehajam iz enostavnega na dvostavno knjigovodstvo me zanima kako knjižite račune, ki jih s.p. plačuje gotovinsko? Kater konto - konkretno iz razreda 9 (920 ali 930). Hvala za pomoč, ostalo nekako obvladam.
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Jaz imam en analiticno konto 92001 - tu knjižim gotovinska plač :ssram: ila s.p.-ja za nakupe in tisto kar bi moral s.p.-plačati sam sebi (na primer potni, račun ki je samo delno priznan na obrt,...) na 92000 pa knjižim samo gotovinske prilive in odlive iz gospodinjstva - je bolj pregledno.
miska
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a miska »

Jaz pa knjžim preko konta 1000 - gotovina v blagajni, če je strošek podjetja, če pa je zasebni izdatek, pa na 9200 :)
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Ja vendar večina s.p.-jev ne vodi blagajne. Mi jo, večina pa knjiži vse prek kontov 92. Meni je tudi blagajna bolj elegantna rašitev - tudi iz tega stališča da veš koliko moraš mesečno položiti.
miska
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a miska »

Jaz vodim gotovinsko blagajno za lastno evidenco, ker imamo maloprodajo in posledično veliko gotovine, tako, da imam pregledno koliko rabim položit, pa še menim, da četudi je s.p. je potrebno ločevati med izdatki za "firmo" pa za gospodinjstvo 8)
Odgovori