Prejeli smo račun iz EU /Nemčija, z vpisanimi ID številkami/ in obračunanim DDV (-MWSt 16%). Račun je za stroške sejma v Nemčiji. Zanima me kaj je potrebno narediti za vračilo DDV in kakšen je postopek glede plačila davčnega odtegljaja (če seveda je).
Primer : znesek brez ddv 100 + ddv 16 = za plačilo 116
Koliko dejansko nakažeš dobavitelju in koliko DURS-u.
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
ODO-1 RAČUN TUJCA Z DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Bana, torej to pomeni, da moramo v Sloveniji plačati 25 % na znesek zakupa oz. najema sejemskega prostora, in to na znesek brez njihovega davka.
Recimo: znesek najemnine je 500,
znesek ddv za Ita 100,
Tujcu plačamo 600
Davčni odtegljaj 125
Praviloma bi morali seveda plačati tujcu 375 ter njegov ddv. Vendar če on ne bo dobil celotnega plačila, mi ne bo dal dovoljenja za sejem. Torej kaj je zame teh 125, strošek, ki je davčno nepriznan.
Recimo: znesek najemnine je 500,
znesek ddv za Ita 100,
Tujcu plačamo 600
Davčni odtegljaj 125
Praviloma bi morali seveda plačati tujcu 375 ter njegov ddv. Vendar če on ne bo dobil celotnega plačila, mi ne bo dal dovoljenja za sejem. Torej kaj je zame teh 125, strošek, ki je davčno nepriznan.
Tako je, vsaj tako tolmačenje imam z Dursa (ustno, da ne bo pomote), imaš pa možnost, glede na to, da imamo z Nemčijo sklenjen sporazum v izogib dvojnega obdavčevanja, pridobiti na našem Dursu odločbo, po kateri plačaš samo razliko v davku v kolikor je njihov davek nižji. To se mi zdi smiselno pri večkratnih poslih s tujci, pri takem enkratnem poslu pa je malo butasto. Sploh pa ne bi komentirala zakona, ker je do skrajnosti butast in še zakompliciran. Ko sem na Durs, hkrati s pojasnilom, kako se ta davek plačuje, prosila še za tolmačenje kako bomo ta davek poračunali pri nas (Zakon namreč pravi, da davki plačani po tem z. niso davčno priznan odhodek), so mi odgovorili, da še nimajo navodil, kot akontacija Davka od dobička pa se prav gotovo ne bo upošteval.
Upam, da še kdo razpolaga s kakšno informacijo, bi bila zelo vesela
LP, Bana
Upam, da še kdo razpolaga s kakšno informacijo, bi bila zelo vesela
LP, Bana