ODO-1 RAČUN TUJCA Z DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kosi
Novinec
Novinec

ODO-1 RAČUN TUJCA Z DDV

Odgovor Napisal/-a kosi »

Prejeli smo račun iz EU /Nemčija, z vpisanimi ID številkami/ in obračunanim DDV (-MWSt 16%). Račun je za stroške sejma v Nemčiji. Zanima me kaj je potrebno narediti za vračilo DDV in kakšen je postopek glede plačila davčnega odtegljaja (če seveda je).
Primer : znesek brez ddv 100 + ddv 16 = za plačilo 116
Koliko dejansko nakažeš dobavitelju in koliko DURS-u.
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Če dobavitelju ne boste plačali 116 enot, vas ne bodo spustili na sejem.
Lep pozdrav!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Stroški sejma kot jaz vem po 68.členu ZDDPO niso zavezani davčnemu odtegljaju. Storitev je bila opravljena v Nemčiji, zato je normalno, da so vam obračunali nemški DDV. Glede vračila pa ne vem nič, ker takega primera nisem imela.
LP :)
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Če pogledamo tolmačenje, kaj vse spada pod zakup, bi rekla, da je tudi zakup sejemskega prostora zavezan davčnemu odtegljaju po 68. členu, vsekakor pa je prav, da je Nemec obračunal DDV, saj je storitev obdavčena v Nemčiji.
Akin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Akin »

Bana, torej to pomeni, da moramo v Sloveniji plačati 25 % na znesek zakupa oz. najema sejemskega prostora, in to na znesek brez njihovega davka.
Recimo: znesek najemnine je 500,
znesek ddv za Ita 100,

Tujcu plačamo 600
Davčni odtegljaj 125

Praviloma bi morali seveda plačati tujcu 375 ter njegov ddv. Vendar če on ne bo dobil celotnega plačila, mi ne bo dal dovoljenja za sejem. Torej kaj je zame teh 125, strošek, ki je davčno nepriznan.
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Tako je, vsaj tako tolmačenje imam z Dursa (ustno, da ne bo pomote), imaš pa možnost, glede na to, da imamo z Nemčijo sklenjen sporazum v izogib dvojnega obdavčevanja, pridobiti na našem Dursu odločbo, po kateri plačaš samo razliko v davku v kolikor je njihov davek nižji. To se mi zdi smiselno pri večkratnih poslih s tujci, pri takem enkratnem poslu pa je malo butasto. Sploh pa ne bi komentirala zakona, ker je do skrajnosti butast in še zakompliciran. Ko sem na Durs, hkrati s pojasnilom, kako se ta davek plačuje, prosila še za tolmačenje kako bomo ta davek poračunali pri nas (Zakon namreč pravi, da davki plačani po tem z. niso davčno priznan odhodek), so mi odgovorili, da še nimajo navodil, kot akontacija Davka od dobička pa se prav gotovo ne bo upošteval.
Upam, da še kdo razpolaga s kakšno informacijo, bi bila zelo vesela

LP, Bana
Odgovori