Odpravnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odpravnina

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Lep pozdrav.

Zanima me kako je z odpravnino. Računovodkinja nas ni opozorila na plačilo dohodnine oz. prispevkov od odpravnine, saj je odhod direktorja iz podjetja pomenil izplačilo 1.400.000 SIT odpravnine, ki jo bomo še do sept.2005 po mesečnih obrokih izplačevali bivšemu direktorju! Kaj sedaj ter ali je možno, da se obračuna za razliko od odpravnine mogoče nagrado za vsa leta delovanja???

NINA
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kar se tiče plačevanja akontacije dohodnine in prispevkov od odpravnine, obstaja več različnih primerov. Na pamet ne vem, je pa bilo napisano v enem izmed IKSov 2004 ali celo 2003. Morda bo kdo drug vedel, lahko pa malo pobrskam jutri, danes nimam časa.
lp :)
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Lotica zelo bi bila hvaležna za podrobnejše informacije!

HVALA; NINA
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

V čem je problem, ni mi jasno (praznik, naj bi bil). Ali ste že izplačali delež odpravnine pa niste obračunali dajatve?
Za kakšno odpravnino gre?
Če je ob upokojitvi, do višine po Uredbi ni obveznosti. Če izhaja iz IP je obdavčena, kot plača.
In zakaj nagrada? Kaj bi s tem pridobili?
Lep pozdrav.
metalica
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Delavec po IP ima dogovorjeno odpravnino. Odpoved pogodbe da delavec sam z današnjim dnem. Torej mu izplačamo odpravnino kot bi izplačali toliko večjo plačo. Kaj pa če se dogovorimo, da mu izplačujemo znesek odpravnine v recimo treh obrokih. En del danes, en del marca drugo leto, tretji del januarja 2008.

Ali lahko vkalkuliram stroške odpravnine, in jih izplačujem po dogovorjenih rokih.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Jaz menim, da lahko, če se delavec strinja s tem, da mu plačate v več obrokih. :)
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Ali to odpravnino poročam kot izplačilo plače ali je na REK obrazcih kakšna druga rubrika.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Jaz sem poročala kar na REK obrazcu, enako kot za plačo. Kontaktirala sem tudi z vodjo referentov na DURSu in se je tudi strinjala, da se to obravnava kot plača :)
larasamo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: mislinja

Odgovor Napisal/-a larasamo »

Podatek o odpravnini se sporoči DURS-u res na REK obrazcu, vendar ne kot plača, če to odpravnina. Odpravnina mora biti določena in obračunana ločeno od plače. Obdavči se pa v ptimeru, če znesek ni odpravnine ni obračunan v skladu z ZDZ in, če presega znesek določen v Zakonu o dohodnini.
Sonja
Odgovori