prevzem računovodstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Angelina
Računovodja
Računovodja

prevzem računovodstva

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Prvič prevzemem računovodstvo od prejšnjega računovodja.
Podjetje je prineslo listine "ki jih je dal računovodja"

Vendar mi kljub vsemi nekaj ni jasno. O tem, da je dal papirje iz rok kot so padli iz omare ne bi govorili.

Sedaj mi je nekako uspelo razvrstiti kontne kartice po vrtnem redu.
Kako naj se politim zadeve.

Naj samo sknjižim postavke kot otvoritev ali imajo vaši programi ločen vson podatkov za take primere?

Vsaka pomoč je dobrodošla.
HVALA :oops:
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Knjižite kot otvoritev na dan ko začnete vi voditi knjige.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Imela sem več takih primerov. Izkazalo se je, da bilo vedno bolje, če sem vnesla začetno stanje na podlagi zadnje oddane bilance in poknjižila vso dokumentacijo tekočega leta. Če ste od bivšega računovodje prejeli le neurejene kontne kartice, knjigovodskega popisa pa ne, boste verjetno imeli precej razčiščevanja. Verjetno bo bolj zamudno delo, če boste pri razčiščevanju morali iskati vsak dokument posebej, kot pa če sedaj uredite dokumentacijo za dva meseca in jo znova poknjižite. Verjetno vam tega dela naročnik ne bo plačal (je že plačano bivšemu računovodju), boste pa delo olajšali sebi. Take so moje izkušnje. Večji problem je, če prevzamete delo v drugi polovici leta.
Upam, da sem pomagala.
Lep pozdrav!
Angelina
Računovodja
Računovodja

Problem je v tem, da ne vem kaj ampak nekaj manjka.

Če vnesem vse postavke v excell da so vsaj pregledne in na enem mestu niso niti pod razno usklajene - breme dobro.
in knjižiti ne morem, ker temeljnica ne bo izravnana.

Torej grem na lov za napako?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Na žalost ne gre drugače. Kaj pa poklicati prejšnjega računovodjo in malce pogroziti. Saj vem da je to neprijetno, ampak načeloma to deluje. Vnesete pa otvoritveno stanje 1.1.2005 (se pravi zaključek leta 2004) in potem vse dokumente leta 2005. Razlike so po vsej verjetnosti od leta 2004, če pa ne potem pa vam manjkajo podatki.
Angelina
Računovodja
Računovodja

Ja dobila sem kontne kartice.
4 je zaprta (čudež) - ostali konti 8zaloga, dobavitelji itd) imajo stanje.
Nekaj mi ne paše blagajna, ker je stanje čez milijon.

Prejšnji računovodja je zelo "prijazen" - po izpiskih vidim, da imava enak program ampak trdi, da "ima program, ki so mu ga doma naredili prijatelji" - res zanimivo, da točno enako izpisuje kartice kot moj... :shudic: - kako so eni nesramni.
Vse je bilo plačano njemu kot računovodji zato bi lahko pokazal malo dobre volje.
Poleg tega so vsi izpiski tiskani na neskončni papir, ki je "termo papir" kar pomeni, da če po nesreči zadevo odložim nekam kjer sije sonček, da bo izginilo vse v roku ene uboge urice.

Sploh ne vem kje naj še iščem napako. Ker na hitro pogledano - glede na dejavnost so vsi konti, ki naj bi po logiki imeli otvoritev resnično izpisani.

Najbolje, da se psihično pripravim in pokličem ter rečem "breme - dobro ni enako" pa že slišim kako me nadira in teži.

:?
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Kako je pa lahko v blagajni 1 milijon gotovine?
Jaz bi poklicala lastnika, pa naj on nato poskrbi, da bosta skupaj z bivšim računovodjem prišla do vas; sklicala bi torej sestanek in to zapisniško uredila. Sicer boste lahko v letu 2005 vi nasankali. Primopredajni zapisnik torek s podpisom računovodje in lastnike, kaj je narobe. Jaz se kar tako po telefonu to ne bi šla.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Se strinjam z vito11. Sestanek je nujno potreben. Kako pa v blagajni ostaja milion ali več, mi je pa tudi znano. Ni vedno nujno, da je kriv računovodja. Imela sem že podobne mojstre. Predvsem se mi je to dogajalo pri majhnih podjetjih, kjer je le en lastnik. Ko potrebuje gotovino, izpolni obrazec za dvig gotovine za materialne stroške, na primer 200.000 SIT, nato prinese za 12.000 SIT računov, naslednji teden se zgodba ponovi. Razliko lahko knjižiš na terjatev do prejemnika neupravičeno izplačane gotovine, lahko pa ostaja v saldu na blagajni, odvisno od vsebine izdatkov.
Lep pozdrav!
Angelina
Računovodja
Računovodja

Hvala.

Sem že poslala mail s prošnjo, da me kontaktirajo a ni ne duha ne sluha.

Prav zanima me kaj bo.
Dobrega najbrž nič
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Jaz bi vsekakor naredila pismeni zaznamek, kaj sem prejela in ga dala podpisati lastniku firme. Pa naj on potem poskrbi dalje. Poknjižila bi začetno stanje in skrbela za leto 2005.
S tem se vsekakor ne bi igrala in bi predvsem zaščitila sebe. Pa srečno! :hudic:
kinokija
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kinokija »

Očitno bo res ogromno dela s tem urejanjem. Tudi jaz sem pred dvema letoma prevzela računovodstvo, pa še sedaj določenih stvari ne razumem. Nekaj je poknjiženo, pa ne najdem papirjev, ki bi dokazovali poslovni dogodek. Vendar pa na tako velike težave na srečo nisem naletela. Sem pa potrebovala pol leta, da sem si vse koliko toliko uredila.

Lahko rečem samo dosti sreče!
Angelina
Računovodja
Računovodja

UREJENO.

Pisno imam kako naj vnesem otvoritev - pisno imam zakaj taka nenavadna stanja.
TO je to.

Zaščitena na celi črti.

Zakaj je pa v blagajni mio pa še vejo ne - jz se bom pa s tem počasi ukvarjala. Samo imam lepo pisno, da to ni moja napaka, da sem tako dobila - lepo podpisano in mirno lahko spim

in se mirno mučim z mislijo da smo že skoraj 31.3. aaa panika :?
Odgovori