SOLIDARNOSTNA POMOČ
Moderator: Mirko Zbačnik
SOLIDARNOSTNA POMOČ
Kdaj delavcu izplačamo solidarnostno pomoč? Mislim, da se morajo upoštevati socialne razmere, pa me zanima ali je višina minimalne plače lahko eden od kriterijev?
Marija
Marija
manca
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
solidarnostna pomoč
Poznam kolektivno pogodbo (nekovine) in naše akte, kjer je vse določeno na splošno. Zato me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje oz. bolj natančne kriterije.
Hvala
Hvala
manca
SOLIDARNOSTNA POMOČ
Spet sem tu:
sprašujem za kriterije za dodelitev socialne pomoči delavcu - ne za višino zneska. Žena je dala vlogo, ker je že več kot tri mesece bolniški, oba z možem sta zaposlena pri nas, živita sama, njena bolniška pa znaša več kot bi delala (95.000 neto), mož zasluži 180.000 neto. Kaj menite?
Lep dan
sprašujem za kriterije za dodelitev socialne pomoči delavcu - ne za višino zneska. Žena je dala vlogo, ker je že več kot tri mesece bolniški, oba z možem sta zaposlena pri nas, živita sama, njena bolniška pa znaša več kot bi delala (95.000 neto), mož zasluži 180.000 neto. Kaj menite?
Lep dan
manca
Odgovor je isti.
Napisala sem primer in če se iz tega ne znajdete, citirajte člen vaše KP.
V primeru, da je enako ali podobno zapisano kot v danem primeru ste dolžni izplačati.
In če gre za daljšo bolezen morata biti izpolnjena dva pogoja:
1. zaposleni je več kot 3 mesece zadržan od dela zaradi bolezni
2. Predlog mora dati reprezentativni sindikat
Izplača se le 1 x letno.
Socialne razmere upravičenca, višina plače oz.nadomestila, ne vplivajo na to pravico po KP, čeprav je mogoče nesmiselno.
Napisala sem primer in če se iz tega ne znajdete, citirajte člen vaše KP.
V primeru, da je enako ali podobno zapisano kot v danem primeru ste dolžni izplačati.
In če gre za daljšo bolezen morata biti izpolnjena dva pogoja:
1. zaposleni je več kot 3 mesece zadržan od dela zaradi bolezni
2. Predlog mora dati reprezentativni sindikat
Izplača se le 1 x letno.
Socialne razmere upravičenca, višina plače oz.nadomestila, ne vplivajo na to pravico po KP, čeprav je mogoče nesmiselno.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
Ja , dejanska plača ne vpliva na pridobitev pravice, saj si veselo izplačujejo to pomoč tudi v državnih službah, pa čeprav imajo neto plače nad 200.000 sit, samo če so več kot 3 mesece v bolniški.
Medtem ko marsiakteri delavec v gospodarstvu tudi prejema zaradi bolniške plačo manjšo od minimalne, pa mu delodajalec enostavno pove ni denarja in ne dobi nič.
Žalostno, ampak tako je pač v naši preljubi socialni državi.
Medtem ko marsiakteri delavec v gospodarstvu tudi prejema zaradi bolniške plačo manjšo od minimalne, pa mu delodajalec enostavno pove ni denarja in ne dobi nič.
Žalostno, ampak tako je pač v naši preljubi socialni državi.
Oh , saj vem da je iztožljivo, pa mi pokažite delavca pri malem delodajalcu
bodisi s.p. ali d.o.o., ki bo tožil svojega delodajalca za to izplačilo, saj je srečen, če bo lahko v službo nazaj prišel po več mesečni bolniški. Večina jih je zaposlena za določen čas in marsikomu dalodajalec sploh ne podaljša pogodbe. Torej če želiš na delo, ga verjetno ne boš tožil.
Dokler je vrsta ljudi, ki bi delali tako še dolga, lahko delodajalci pač izkoriščajo.
bodisi s.p. ali d.o.o., ki bo tožil svojega delodajalca za to izplačilo, saj je srečen, če bo lahko v službo nazaj prišel po več mesečni bolniški. Večina jih je zaposlena za določen čas in marsikomu dalodajalec sploh ne podaljša pogodbe. Torej če želiš na delo, ga verjetno ne boš tožil.
Dokler je vrsta ljudi, ki bi delali tako še dolga, lahko delodajalci pač izkoriščajo.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Res je, kar pravite, in na žalost to vedo tudi delodajalci. Vendar velika večina delodajalcev "kao ki imajo j..", je zelo pohlevna, ko jim stopi na prste inšpektor. Vendar žal, velikokrat tudi zaradi popuščanja slednjih imajo še večjo moč. Če se bo pa kateri od teh "kao ki imajo j.." znašel in izgubil sodbo, bo potem zelo previden. Zato le korajžo, pri "s.p." sploh, ker lahko kljub zaprtju firme tožite še naprej njega osebno.
PS.: čeprav sedaj govorim eno, bi tudi jaz okleval

PS.: čeprav sedaj govorim eno, bi tudi jaz okleval
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko