Aktivno-pasivni konti, načelo vzorčnosti

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ucenjak
Novinec
Novinec

Aktivno-pasivni konti, načelo vzorčnosti

Odgovor Napisal/-a Ucenjak »

Lepo pozdravljeni!

Zanima me ali kdo ve, kaj je načelo vzorčnosti v računovodstvu in kateri so aktivno-pasivni konti(primer)?

Hvala!!!
bojana17
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bojana17 »

Po mojem so primer aktivno-pasivnih kontov lahko terjatve do kupcev oz. obveznosti do dobaviteljev. Primer: Preplačilo dobavitelju se lahko spremeni v terjatev do njega in obratno. Drugega primera aktivno-pasivnih kontov ne poznam.

LP
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

O tem sem nekaj zasledil v knjigi Kokotec-Novak (študijska literatura za EPF v Mariboru) "Osnove računovodstva z bilanciranjem". Na cobiss-u lahko poiščeš, če jo ima kakšna knjižnica v tvoji bližini. Upam da kaj pomaga.

Gorazd
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Zelo na kratko: aktivni konti so konti sredstev(npr.terjatve,OS,naložbe,denarna sredstva,zaloge), pasivni pa obveznosti do virov sredstev(npr.dobavitelji,kapital,prejeta posojila)
Aktivno - pasivni konto pa ne obstaja. Lahko je eno ali drugo.Se pa lahko sredstva prenesejo iz enega na drugega. Bilanca mora biti izravnava tako da je seštevek aktivnih enak pasivnim.
Poglejte še v Slovenske računovodske standarde.

lp,Bina
bojana17
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bojana17 »

Pozdravljena Bina!

Strinjam se glede razlage o aktivnih in pasivnih kontih. O značaju aktivno-pasivnih kontih, ki sem jih opisala, sem prebrala v literaturi, vendar se ta trenutek ne spomnim, v kateri in iščem podatek.

LP
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Se strinjam z Bojano. V (sicer teoretičnih) knjigah je ta pojem uporabljan, čeprav mi je že ušlo iz glave, kaj naj bi to bilo...

Gorazd
Odgovori