obrestne mere

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mura
Novinec
Novinec

obrestne mere

Odgovor Napisal/-a mura »

Pozdravljeni, prosim za pomoč. Če mi kdo lahko pove kakšne so obrestne mere za zamudne obresti.
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Po Zakonu o predpisani obrestni meri zamudnih obresti je stopnja od 1.1.2004 15,5%. Pred tem je bila (mislim da od 29.6.2003 17%).
Pozdrav!
Anela
mura
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mura »

Hvala za odgovor, kakšna je pa Revalorizacijska stopnja obresti (mesečna) s 1.3 je 0,2% ali je za januar in februar 0,30?
Hvala!
eura
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a eura »

Jaz imam vprašanje v zvezi z danimi posojili. Ali moramo za obresti od posojila izdati račun ali lahko le poknjižimo obresti s temeljnico?
Ali lahko obresti poknjižimo na isti konto kot glavnico in na prihodke? :(
Hvala
eura
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Odvisno od pogodbe in od tega, komu posojilo daješ. Je povezana oseba, je pravna ppovezana oseba,...
K obrestim bi pa še jaz pristavila piskerček. Imam prejeto posojilo od povezane fizične osebe. Izračunala sem obresti po medbančni ponderirani obrestni meri. V pogodbi sem navedla, da se obračun opravi enkrat mesečno in da se obresti prepisujejo k glavnici. Ali mislite da je to O.K. Ker si pripisujem obresti, si zvišujem davčno priznane odhodke?!!! V kratkem bomo plačali prvi obrok in takrat bom morala plačati tudi akontacijo dohodnine za obresti. Ali mi lahko namignete, kako ste to drugi počeli.
lp in hvala, irenca
:znasmeh:
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Tega pa čist dobro ne razumem ..".ker si pripisujem obresti si zvišujem
davčno priznane odhodke.."Lahko si jih pripisujete ,zakaj ne ,stvar pogodbe.Ampak pravite,da jih boste pa sedaj izplačali? V čem je dilema?
Kako drugi? Jaz ,do sedaj tako:Posojilo z določeno dobo vračila, je dajala fizična-povezana oseba samo z revalorizacijo ,da ni plačevala dohodnine zaradi obresti.Izplačane obresti tej fizični osebi sem smatrala za firmo,kot davčno priznane odhodke,ker to posojilo nima elementov
"neposojila".Sedaj bom naredila aneks in določila novo-ministrovo
obrestno mero in ob izplačilu obresti plačala dohodnino,toliko časa,dokler
ta dohodnina ne bo previsoka.Potem pa spet aneks.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Niti slučajno si ne smete obresti pripisovati h glavnici, saj gre potem za obračun obresti od obresti, kar striktno prepoveduje 375.člen Obligacijskega zakonika. Vprašajte kar DURS, ki je nedolgo nazaj na to temu izgubil spor na Ustavnem sodišču.

Kar se pa knjiženja tiče, jih res smete poknjižiti na isti konto, na katerem imate tudi glavnico, tega vam nihče ne brani.

LP
Odgovori