obresti in dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irenca

obresti in dohodnina

Odgovor Napisal/-a irenca »

Po ta novem so obresti od posojil obdavčene. Ker so na vseh svetovalnih linijah vsi zasedeni, vas prosim za pomoč.
Imamo prejeto posojilo od povezane fizične osebe. Zanima me, ali ob izplačilu obroka oddam kakšen rek in odvedem akontacijo dohodnine za izplačane obresti?
Hvala, irenca
kinokija
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kinokija »

Mislim da moraš na davčno oddati obrazec ODO-2.
Akin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Akin »

Po mojem to ni ODO-2 ampak kar REK obrazec in akontacija dohodnine za fizično osebo. Popravite, če to ni res.
kinokija
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kinokija »

Spregledala sem fizično osebo. Pa bo menda res REK. Najboljše bi bilo na davčno vprašat. Meni vedno pomagajo, če se znajdem v zagati.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Kaj niso obdavčene samo obresti v vrednosti nad 300.000?

Imam problem: podjetje je v letu 2004 dalo lastniku kredit in mu zaračunava obresti v višini ponderirane obr.mere, ki je takrat veljala.
Ali se obresti, ki jih prejme podjetje od fizične osebe, obdavči? Ne vem, če delam prav, ker jaz jih ne obdavčujem.

Mirjana
irenca

Hvala za trud.
Ravnokar so mi svetovalci povedali, da obresti na posojila so obdavčena. Daš jih na dohodek iz premoženja, REK3a, 25% dohodnine. Npr. če imam obresti 12.000 nakažem fizični osebi 9.000,00 ostalih 3.000,00 pa lepo na Durs. (pazit treba davčno priznano).
Meja 300.000,00 je za tisto, kar je navedeno, da vanjo spada.
nč lp, irenca :sbolan:
irenca

adut,
mislim da je v tvojem primeru drugače in da delaš prav. Ti kot pravna oseba dobiš izplačane obresti in glavnico. To ti gre med prihodke in v dobiček. Če bi pa ti izplačevala fizični osebi, ima pa fizična oseba prihodke, ki so obdavčeni - to pa je dohodnina. Ti kot pravna oseba in izplačevalec, si pa dolžan poročat na durs in veselo akontirat davek.
lp, irenca :sbolan:
Odgovori