DVOM
Moderator: Mirko Zbačnik
DVOM
PRIMER:
Podjetje, ki opravi storitev je davčni zavezanec, kupec je davčni zavezanec. Vemo, da id številka sicer ni obvezna, vendar če je že napisana verjetno, da ne sme biti takole: DAVČNA ŠTEVILKA: SIXXXXXXXX.
To se nanaša na kupčevo številko.
ali je to možno? Kaj se v takih primerih lahko naredi?
Podjetje, ki opravi storitev je davčni zavezanec, kupec je davčni zavezanec. Vemo, da id številka sicer ni obvezna, vendar če je že napisana verjetno, da ne sme biti takole: DAVČNA ŠTEVILKA: SIXXXXXXXX.
To se nanaša na kupčevo številko.
ali je to možno? Kaj se v takih primerih lahko naredi?
Jaz mislim, da to ni napačno. Zakonsko je določeno, da je id št. v bistvu davčna številka s predpono SI. Ne vem pa, zakaj se nekateri spuščate v to, kaj piše pred to številko. Če piše tako, kot ste vi navedli, je nedvoumno jasno, da je številka brez SI-ja davčna številka, z SI-jem pa ID za DDV. Seveda pa ne davčna št. ne ID.št KUPCA nista obvezni (razen v posebnih primerih). Zdi se mi, da brez potrebe komplicirate tam, kjer ni treba.

Nekje sem že brala odgovor na to vprašanje, ki je glasil: če že vpisuješ katerekoli podatke, morajo biti zapisani pravilno, na primer: xxxxxxxx = davčna številka, SIxxxxxxxx pa identifikacijska številka. Strinjam se, da kompliciramo, zlasti če naše račune primerjamo z ostalimi v EU, vendar so nas izkušnje (beri: kazni) drugih izučile, da smo bolj papeški od papeža.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Mislim, da ta članek NI v povezavi z mojim vprašanjem.
To je članek za izdajatelja računa. ID številka kupca po 34. členu ni obvezna. Če pa je že napisana mora biti napisano ID številka: XXXXXXX.
O tem je bilo že govora, in nekdo je napisal, da se NE SME PISATI - Davčna številka: SIXXXXXX, ker to ni davčna številka, ampak ID številka. MOgoče kompliciram, ampak želim, da je pravilno. Zakaj pa sploh potem id številka?

To je članek za izdajatelja računa. ID številka kupca po 34. členu ni obvezna. Če pa je že napisana mora biti napisano ID številka: XXXXXXX.
O tem je bilo že govora, in nekdo je napisal, da se NE SME PISATI - Davčna številka: SIXXXXXX, ker to ni davčna številka, ampak ID številka. MOgoče kompliciram, ampak želim, da je pravilno. Zakaj pa sploh potem id številka?
NIč hudega
Samo nekaj sem našla: (odlomek iz poglavja id številka) ipd.
Tud jaz se strinjam. ID kupca ni obvezna,jaz ne kompliciram, ce je ni. Davčna številka pa mora biti, tako kot je naisala Darja. Tudi če sta obe številki napisani davčna in ID ne kompliciram.
Zavrnem račune v primeru, če na njem piše davčna št.:SIxxxxxxxx!!
Kako je s tem? Ali je POTREBNO res zavrniti ali ne?
bac
Samo nekaj sem našla: (odlomek iz poglavja id številka) ipd.
Tud jaz se strinjam. ID kupca ni obvezna,jaz ne kompliciram, ce je ni. Davčna številka pa mora biti, tako kot je naisala Darja. Tudi če sta obe številki napisani davčna in ID ne kompliciram.
Zavrnem račune v primeru, če na njem piše davčna št.:SIxxxxxxxx!!
Kako je s tem? Ali je POTREBNO res zavrniti ali ne?
bac
Da malo razširim svoj odgovor.
Na računu se morata nahajati ID št. kupca in prodajalca. Nič ni narobe če prodajalec doda še svojo davčno številko vendar pa nas je DURS podučil, da davačna številka prodajalca ni nujno potrebna oziroma, da je dovolj samo ID. št.
Moje predlog je, da se na račun pišeta obe ID številki in davčna št. prodajalca, kljub temu da ni potrebna.
Lp,
Na računu se morata nahajati ID št. kupca in prodajalca. Nič ni narobe če prodajalec doda še svojo davčno številko vendar pa nas je DURS podučil, da davačna številka prodajalca ni nujno potrebna oziroma, da je dovolj samo ID. št.
Moje predlog je, da se na račun pišeta obe ID številki in davčna št. prodajalca, kljub temu da ni potrebna.
Lp,
Jr
Lani sem bila prisotna pri davčni kontroli. Inšpektorici sta imeli podatek, katere dokumente morata pregledati. Ko smo našli ustrezne dokumente (imeli sta le številko in datum izdaje, ne pa podatka o tem, ali je to naš prejet ali izdan račun), sta najprej temeljito pregledali vse podatke o izdajatelju in prejemniku računa. Nato sta se lotili vsebine računov in jih primerjali s prilogami (popisi opravljenih storitev). Pregledali sta še, kako so računi evidentirani v davčnih evidencah in ustreznost arhiviranja dokumentov. Na koncu smo vse fotokopirali, sestavili sta zapisnik o ugotovitvah, vsi smo se podpisali in se razšli. Računi so bili vsi OK in samo ugibam lahko, kako bi ukrepali, če bi našli kakšno nepravilnost; lahko bi, na primer, menili, da je podatek o davčni številki, ki bi bila izpisana SIxxxxxxxx, napaka.....ali pa tudi ne (bi spregledali?). Dvom ostane.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!