Vem, da se dohodninsko leto 2004 nanaša le na dejanska izplačila dohodkov…, vendar je moj primer zares specifičen – prosim za vaše mnenje:
V okviru redne zaposlitve mi je bila (poleg nadomestila za porodniški dopust preko CSD) v letu 2004 v mesecu nov. in dec., pomotoma izplačana plača.- Kljub takojšnji urgenci v mesecu novembru, so mi nakazali tudi decembra…… Celotno plačo, VKLJUČNO Z PLAČANO DOHODNINO, sem morala vrniti, vendar je delodajalec obračun za vrnitev naredil šele 5.1.2005.
Sedaj bi naj v dohodninski napovedi prikazovala tudi plače, ki sem jih vrnila….. Zaradi navedenega stopim v višji razred obdavčitve, zato tudi kaže, da bom dohodnina morala doplačati. Poleg tega ta podatek ni realen, in bom ponovno prizadeta pri uveljavljanju sleherne pravice, kjer se je potrebno med drugim izkazati z dohodninsko odločbo….. Dejstvo je, da v letu 2004 NISEM PREJELA toliko dohodkov, saj sem jih morala vrniti.
Dohodnina 2004-vračilo plač
Moderator: Mirko Zbačnik
Dohodnina 2004-vračilo plač
Lep pozdrav - Silvy
O, ne. Vita, ne drži. Plača prejeta do 31.12. 2004 sodi v dohodnino za leto 2004. Decemberska, ki je izplačana v januarju že zapade v dohodnino za leto 2005.
In če so obračun vračila naredili 05. 01. je že dohodnina 2005.
Mogoče bi Silvy poskusili s kakšnim dopisom, potrdilom, z vaše strane in s strani podjetja.
Do odmere ne verjamem, da se bo dalo kaj narediti, ko pa bo treba plačati mogoče bi poskusili s potrdili zadevo zavlekli.
In če so obračun vračila naredili 05. 01. je že dohodnina 2005.
Mogoče bi Silvy poskusili s kakšnim dopisom, potrdilom, z vaše strane in s strani podjetja.
Do odmere ne verjamem, da se bo dalo kaj narediti, ko pa bo treba plačati mogoče bi poskusili s potrdili zadevo zavlekli.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
Verjetno res ne bom nič spremenila...... Saj je res jasno, da se v dohodnini 2004 upoštevajo le izplačila v letu 2004.... no čeprav ne gre v tem primeru za izplačilo temveč za obračun vračila ....Jezi me predvsem, da sem jih o tem opozorila že v novembru in potem v dobri veri pričakovala, da dobim v decembru obračun vračila - vendar so mi ponovno nakazali
. Očitno pa obračuna niso hoteli narediti prej kot hkrati z obračuni drugih plač 5.1.2005.......
Nisem posebej preverjala, vendar dejstvo je, da v obvestilu, ki sem ga prejela, ni storna plač, zato so stoprocentno podali tudi DURSU takšne podatke....... Vendar kot sem že navedla, sem res večkrat "tepena", poleg neta, ki sem ga dobila sem morala vrniti še dohodnino, ki so jo nakazali na DURS, sedaj bom ob obračunu dohodnino še doplačala, in nenazadnje bom vsepovsod uradno prikazovala višje dohodke v letu 2004, zaradi česar se morda lahko "obrišem pod nosom" pri uveljavitvi kakšnih pravic oz. bom zaradi tega plačevala višje zneske (npr. plačilo vrtca, otroški dodatek itd. )
Nisem posebej preverjala, vendar dejstvo je, da v obvestilu, ki sem ga prejela, ni storna plač, zato so stoprocentno podali tudi DURSU takšne podatke....... Vendar kot sem že navedla, sem res večkrat "tepena", poleg neta, ki sem ga dobila sem morala vrniti še dohodnino, ki so jo nakazali na DURS, sedaj bom ob obračunu dohodnino še doplačala, in nenazadnje bom vsepovsod uradno prikazovala višje dohodke v letu 2004, zaradi česar se morda lahko "obrišem pod nosom" pri uveljavitvi kakšnih pravic oz. bom zaradi tega plačevala višje zneske (npr. plačilo vrtca, otroški dodatek itd. )
Lep pozdrav - Silvy