Plačilo prevoza

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lenka78
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Plačilo prevoza

Odgovor Napisal/-a lenka78 »

Pozdravljeni!
Zaposleni uporablja lastni avtomobil za službene namene in se mu izplačuje kilometrina. Ali mu je dovoljeno izplačevati prevoz na delo le do višine javnega prevoza, ali bi bilo potrebno izplačevati 15% cene bencina.(glede na to, da potrebuje avtomobil za službene namene).
Hvala!

Alenka
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Malo preberite današnja mnenja o prevozih tako in drugače.
Ločiti je potrebno prevoz na delo in prevoz kot službena pot.
Prevoz na delo je delavčev prihod in odhod z dela.Če je možnost uporabe javnega prevoznega sredstva se mu obračuna povračilo za prevoz na delo v znesku javnega prevoza (avtobus, vlak).
Če ni možnosti uporabe jabnega prevoza se mu obračuna: število km relacije od doma do službe in nazaj x 15% cene bencina.
Kaj uporablja za prevoz je njegova stvar, delodajalca nič ne briga, če je možnost uporabe primer avtobusa mu delodajalec povrne znesek za avtobus (delavec se lahko pripelje s helikopterjem, če hoče). Tako je s prevozom na delo.
Vmes je lahko službena pot pri kateri lahko koristi službeni avto ali lastni.
Če koristi službeni mora imeti potni nalog za uporabo sl. avta, kot povračilo (razen eventuelane dnevnice, kakšna cestina ali parkirnina)mu ne pripada NIČ.
Če koristi lastni avto za službeno pot, potem dobi povračilo oz. kilometrino, ki znaša 30% cene bencina na prevožen km.
Tako.
LP
lenka78
Nov član
Nov član

Meni je že jasno, da delodajalca nič ne briga, s čim se delavec vozi v službo. Vendar,v primeru, da delojemalec potrebuje osebni avto za opravljanje določenih terenskih opravil za službo. Delodajalec mu pa ne nudi službenega vozila. Kako naj potem opravlja "terensko" delo, če se odloči, da se bo vozil v službo z avtobusom, glede na to da dobi plačan avtobus?!
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal metalica</i>
<br />Malo preberite današnja mnenja o prevozih tako in drugače.
Ločiti je potrebno prevoz na delo in prevoz kot službena pot.
Prevoz na delo je delavčev prihod in odhod z dela.Če je možnost uporabe javnega prevoznega sredstva se mu obračuna povračilo za prevoz na delo v znesku javnega prevoza (avtobus, vlak).
Če ni možnosti uporabe jabnega prevoza se mu obračuna: število km relacije od doma do službe in nazaj x 15% cene bencina.
Kaj uporablja za prevoz je njegova stvar, delodajalca nič ne briga, če je možnost uporabe primer avtobusa mu delodajalec povrne znesek za avtobus (delavec se lahko pripelje s helikopterjem, če hoče). Tako je s prevozom na delo.
Vmes je lahko službena pot pri kateri lahko koristi službeni avto ali lastni.
Če koristi službeni mora imeti potni nalog za uporabo sl. avta, kot povračilo (razen eventuelane dnevnice, kakšna cestina ali parkirnina)mu ne pripada NIČ.
Če koristi lastni avto za službeno pot, potem dobi povračilo oz. kilometrino, ki znaša 30% cene bencina na prevožen km.
Tako.
LP
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Alenka
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Poglejte: če je znesek avt. prevoza na dan večji kot je 15 % bencina, mu ta znesek pripada in se delavcu "splača" voziti z avtom v službo: prejme znesek za avtobus in med službo uporablja svoje vozilo za službene namene ter pri tem prejme 30% cene bencina.
Veliko relacij je ko se bolj splačajo kot 15% cene bencina.
Če svoj primer vzamem: avtobus stane 960 SIT na dan, 15% cene bencina za 20 km pa je cca 560 sit. NOČEM druge variante! Prva mi po zakonu pripada, vozila se pa bom s svojim avtom v službo.
Nekateri so si kredite za avto isplačali iz naslova povračil prevoza z javnimi sredstvi. AVTOBUS JE VEDNO DRAŽJI kot 15% kilometrina.
LP
lenka78
Nov član
Nov član

Ja, saj razumem in se strinjam. Vendar to potem ne drži več, če podjetje izplačuje le 60% javnega prevoza in če je relacija kratka- mestni promet (kar pomeni da je to le borih 4.000 SIT), potem je tudi odvisno koliko porabi tvoj avto,....)

Alenka
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Alenka, kje pa je osnova za izplačilo zgolj 60% in ne 100% cene avtobusnega prevoza? Pogosto slišim teh 60%, pa nisem še nikjer zasledil pravne podlage...Zakon govori o 100%! Kaj je močnejšega od zakona???

Gorazd
lenka78
Nov član
Nov član

To je zapisano v 53.členu kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije. Žal je pač to minimum; nekatera podjetja se pač držijo minimuma-ni kaj.

Alenka
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Res je, da nekatere KP imajo minimum 60% povračila prevoza. Tudi mi smo imeli en čas dokler ni priščo drugačno tolmačenje. Pa si nisem mogla nič- 40 % prevoza sem sama financirala iz plače.
Ne razumem v čem vidite nejasnost oz. problem.
Delodajalec ne sme zahtevati od delojemalca uporabo lastnega avta za sl. namene, če to ni vnaprej dogovorjeno, zapisano v Pogodbi o zaposlitvi, pogoj za zasedbo delovnega mesta ipd.
Če je to vnaprej dogovorjeno, pa sta se verjetno tudi dogovorila glede povračila za prevoz na delo.
Mogoče sem dosti pisala pa premalo povedala.
LP
Naomi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Naomi »

Če jaz tole prav razumem, mi potem pripada povračilo za prevoz v višini karte za avtobus (razdalja do službe je 7 km), ne pa tistih 27,99sit na km, kot mi izplačujejo? Je to odvisno od dobre volje delodajalca ali je tak zakon? Oni se izgovarjajo na to, da avtobus pelje samo 4x na dan in ne ob pravih urah, da bi bili mi pravočasno na delu.
Kaj je zdaj s tem, kršijo kak zakon, ali je to vse stvar dogovora in dobre volje?
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Mora obstajati avtobusna povezava in le-ta omogočati pravočasen prihod in odhod z dela.
Citiram: Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela najmanj v višini 60% (100%)stroškov javnega prevoza oz. v višini tretjine (sedaj polovice)kilometrine, če prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi ni mogoč.
Ko smo obračunavali 60% sem bila v dilemi:
Avtobus- 60% cene vozovnice v obe smeri
Kilometrina- ali 60% zgoraj navedene kilometrine ali 100%(glede na vsebino določila zgornjega člena.
Potem sem dobila tolmačenje, da avtobus 60%, kilometrina pa 100 %.
Pa računaj in išči logiko.
LP
Odgovori