prisila delodajalca v odpiranje sp
Moderator: Mirko Zbačnik
prisila delodajalca v odpiranje sp
Delodajalec me sili , da bi pogodbeno sodeloval znjimi v obliki sp..trenutno sem redno zaposlen v firmi.Stroški sp glede na delo in prihodke,ki mi jih delodajalec nudi so preniski.Torej , po eni strani me pošiljajo iz delovnega razmerja...po drugi pa mi taisti delodajalec nudi delo...kaj svetujete..vsak nasvet zelo dobrodošel
Najprej se morate pri delodajlcu pozanimati, zakaj vas sili v s.p. Poznam primer, ko je delodajalec enako zahteval od svojega redno zaposlenega delavca, da si pridobi status s.p. Pogodbo sta podpisala za tri leta. Delavec, ki si je pridobil status s.p., je delal samo za bivšega delodajalca in to je bil njegov edini prihodek. Čez tri leta mu je bivši delodajalec odpovedal pogodbo in s.p. je ostal na cesti brez dela. Nočem vas strašiti ampak to so stvari, ki se dogajajo.
Upam da ima vaš delodajalec z vami samo dobre namene.
Pa čim donosnejšo odločitev vam želim.
LP
Upam da ima vaš delodajalec z vami samo dobre namene.
Pa čim donosnejšo odločitev vam želim.
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če prav razumem, bi vam prekinilo delovno razmerje in bi nadaljevali pri njem kot partner "s.p"? Gre za drug odnos, verjetno nima dovolj dea. Po zakonu, vam mora nuditi isto plačo tudi za čas, ko vam ne zagotavlja dela. Pri "s.p", pa bi vam plačal le opravljeno delo. Če že odprete "s.p", premislite. Mogoče je v tem rešitev, vendar ne nata način. Mogoče, če bi šli na "svoje" in delali kot kooperant še za druzge, mogoče že. A tu res nekajh smrdi... Premislite.
Mirko
Mirko
Tudi meni zelo smrdi---zato se obračam na vas..pa še vse pravice pol na zavodu zgubim , če sporazumno prekinem..kaj pa veljavnost pogodbe..nikako so mi ponudili za 6 mesecev,pa še člen je noter , da lahko vsak prekine pogodbo kadarkoli brez razloga.Očitno gre za prevaro.verjetno je najboljše , da me dajo pa na zavod..dobim vsaj odpravnino pa tam nekaj časa nadomestilo....kaj menite?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Dobro premislite. Mogoče je delodajalec v krizi. Kaj pa če (pa ne tega povedat delodajalcu) poskusite poiskati novo službo, ali ("na skrivaj") odpreti zaenkrat popoldanski s.p.? Verjetno vam hoče dopovedat da ste mu odveč in da vas stalno ne potrebuje.
Uradno počakajte na njegovo odpoved. Če si (vem da je kriza) poiščete drugo delo, pa kar dajte odpoved.
PS.: Okakšni pogodbi govorite, a niste zaposleni za nedoločen čas?
Mirko
Uradno počakajte na njegovo odpoved. Če si (vem da je kriza) poiščete drugo delo, pa kar dajte odpoved.
PS.: Okakšni pogodbi govorite, a niste zaposleni za nedoločen čas?
Mirko
žIVIJO,
ko sem tole prebrala, sem mislila, da mi nekdo bere misli.
Tudi sama sem bila ravno v tem času soočena z isto zahtevo. Moj delodajalec zahteva, da zanj delam preko s.p.-ja.
V tem podjetju sem zaposlene kot računovodja. Moja bruto plača znaša za 6 urni delavnik (2 uri mi plača socialna prispevke) 195.000 SIT.
Za prevoz sem dobila 3.000 in malico okrog 1.100 na dan (odvisno od zneska). Zanima me koliko mi je delodajalec dolžan plačati. Dela je veliko, saj imamo 4 maloprodaje, veleprodajo, 10 zaposlenih.- trgovinska in storitvena dejavnost
hkrati me zanima, koliko računovodje računate mesečno za trgovinsko dejavnost in sicer veleprodajo + 2 maloprodaji ter 3 zaposlene. Delala bi vse od blagajniških dnevnikov, odpisov materiala, vodenje zalog v maloprodaji in veleprodaji.
Upam, da nisem za prvič postavila preveč vprašanj, vendar pa me je vse skupaj zelo prizadelo in sem prisiljena poiskati si kakšno novo stranko, da ne bom odvisna samo od "bivšega" delodajalca, saj mi le-ta lahko odpove pogodbo!
lep dan
ko sem tole prebrala, sem mislila, da mi nekdo bere misli.
Tudi sama sem bila ravno v tem času soočena z isto zahtevo. Moj delodajalec zahteva, da zanj delam preko s.p.-ja.
V tem podjetju sem zaposlene kot računovodja. Moja bruto plača znaša za 6 urni delavnik (2 uri mi plača socialna prispevke) 195.000 SIT.
Za prevoz sem dobila 3.000 in malico okrog 1.100 na dan (odvisno od zneska). Zanima me koliko mi je delodajalec dolžan plačati. Dela je veliko, saj imamo 4 maloprodaje, veleprodajo, 10 zaposlenih.- trgovinska in storitvena dejavnost
hkrati me zanima, koliko računovodje računate mesečno za trgovinsko dejavnost in sicer veleprodajo + 2 maloprodaji ter 3 zaposlene. Delala bi vse od blagajniških dnevnikov, odpisov materiala, vodenje zalog v maloprodaji in veleprodaji.
Upam, da nisem za prvič postavila preveč vprašanj, vendar pa me je vse skupaj zelo prizadelo in sem prisiljena poiskati si kakšno novo stranko, da ne bom odvisna samo od "bivšega" delodajalca, saj mi le-ta lahko odpove pogodbo!
lep dan
Urša,
Zelo bodi previdna-predvsem ko sklepaš pogodbo za sodelovanje kot sp.Pazi na roke veljavnosti pogodbe...to je najpomembnejše poleg denarja seveda.Bo pa verjetno trda...Skoraj boljše počakati , da te dajo na zavod in si iščeš kaj rednega v tem času..Zavedaj se ,da je obremenitev sp mesečno minimalno 100.000.Pa hrane ni,regresa,dopusta,bolniške...skratka same negativne.jaz se za sp že ne bom odločil...saj bi moral če bi hotel preživet v bistvu delat dve službi...Ko malo razmisliš , vidiš , da je to malo težko.Pol ,če pa že kaj zaslužiš,moreš pa še državo imet za norca.če ne ti vse poberejo.Zelo je za razmislit...Lep pozdrav Ribon
Zelo bodi previdna-predvsem ko sklepaš pogodbo za sodelovanje kot sp.Pazi na roke veljavnosti pogodbe...to je najpomembnejše poleg denarja seveda.Bo pa verjetno trda...Skoraj boljše počakati , da te dajo na zavod in si iščeš kaj rednega v tem času..Zavedaj se ,da je obremenitev sp mesečno minimalno 100.000.Pa hrane ni,regresa,dopusta,bolniške...skratka same negativne.jaz se za sp že ne bom odločil...saj bi moral če bi hotel preživet v bistvu delat dve službi...Ko malo razmisliš , vidiš , da je to malo težko.Pol ,če pa že kaj zaslužiš,moreš pa še državo imet za norca.če ne ti vse poberejo.Zelo je za razmislit...Lep pozdrav Ribon
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Jaz sem se za s.p. odločila brez prisile delodajalca, vendar sem v nasprotju z zgoraj napisanim zelo zadovoljna. Delam ko meni paše (nisem jutranji človek), pa še šef mi ne visi nad glavo.
Problem je le ta, da ne smete (smemo) biti odvisni le od ene pogodbe. Strank je nujno imeti več ali pa pogodbo sestaviti tako, da jo ni mogoče na hitro odpovedati - daljši odpovedni rok.
Dela v računovodstvu je vedno dovolj, strank tudi (dober glas seže v deveto vas pravijo), vendar kmalu ugotoviš da s tistimi ki stalno menjajo servise ni vse v redu.
Vendar bi predlagala da vseeno počakate da vas dajo na zavod. Vsekakor ne podpisat odpovedi, če vas ne potrebujejo ste presežek in vam pripada odpravnina.
Lep pozdrav in veliko uspehov
Nataša
Problem je le ta, da ne smete (smemo) biti odvisni le od ene pogodbe. Strank je nujno imeti več ali pa pogodbo sestaviti tako, da jo ni mogoče na hitro odpovedati - daljši odpovedni rok.
Dela v računovodstvu je vedno dovolj, strank tudi (dober glas seže v deveto vas pravijo), vendar kmalu ugotoviš da s tistimi ki stalno menjajo servise ni vse v redu.
Vendar bi predlagala da vseeno počakate da vas dajo na zavod. Vsekakor ne podpisat odpovedi, če vas ne potrebujejo ste presežek in vam pripada odpravnina.
Lep pozdrav in veliko uspehov
Nataša
Nataša,
Verjamem,da je tebi lažje,ker se ukvarjaš z računovodstvom...logično, torej da moraš imeti več strank.Ampak vsi nimamo rač.servisa..jaz se recimo ukvarjam s storitveno dejavnostjo...torej bi zelo težko delal za več strank...saj veš...smo časovno omejeni.Je pa resa,da se to na žalost v naši ljubi državi zadnje čase vsepogosteje dogaja...še posebno tam , kjer so naredili kao kak managerski odkup...pa ne vejo več kako bi si denar zbasali v žepe...Za socialo pa tko nobenega ne briga....lep dan želim
Verjamem,da je tebi lažje,ker se ukvarjaš z računovodstvom...logično, torej da moraš imeti več strank.Ampak vsi nimamo rač.servisa..jaz se recimo ukvarjam s storitveno dejavnostjo...torej bi zelo težko delal za več strank...saj veš...smo časovno omejeni.Je pa resa,da se to na žalost v naši ljubi državi zadnje čase vsepogosteje dogaja...še posebno tam , kjer so naredili kao kak managerski odkup...pa ne vejo več kako bi si denar zbasali v žepe...Za socialo pa tko nobenega ne briga....lep dan želim