Dohodnina-olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Orif
Novinec
Novinec

Dohodnina-olajšava

Odgovor Napisal/-a Orif »

Pozdravljeni!
Ali se lahko uveljavlja kot vzdrževani družinski član mama, ki je nepokretna in je v domu? Dom plačuje sin. Najlepša hvala za odgovor!
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Če sin vzdržuje mamo in mama nima lastnih prihodkov, mislim da jo lahko uveljavlja kot vzdrževanega člana.
LP
Anela
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tjoze »

Da, lahko uveljavljate olajšavo.

7.točka 109. člena Zakona o dohodnini pravi:

Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se štejejo tudi starši oziroma posvojitelji zavezanca, če NIMAJO lastnih sredstev za preživljanje oziroma so ta manjša od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določene v 3. točki prvega odstavka 108. člena tega zakona, in živijo z zavezancem v skupnem gospodinjstvu
ali so v institucionalnem varstvu v socialno varstvenem zavodu in zavezanec krije stroške teh storitev, ter pod enakimi pogoji tudi starši oziroma posvojitelji zavezančevega zakonca, če zakonec ni zavezanec za dohodnino.
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Mi smo imeli celo isti primer. Tast je imel lastne prihodke, je bil v domu, pa smo zanj uveljavljali olajšavo in je šlo čez. Imeli smo isto stalno prebivališče. Je pa res, da smo podpisali, da bomo za dom plačevali približno polovico, čeprav je imel sam dovolj velike dohodke. K napovedi smo dali sporazum, da plačujemo zanj. V napoved njegovih dohodkov nismo vpisovali.
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Vita11:
Ja, ker niste vpisali tastovih sredstev, je šlo pač čez, in imeli ste srečo, da niso naredili preverjanja. Poznam primer, ko jim je DURS olajšavo zavrnil, ravno zaradi lastnih sredstev vzdrževane osebe, pa tudi v napovedi niso bila vpisana.
vita11
Računovodja
Računovodja

Jaz pa mislim, da je to tako kot pri otrocih, kjer vpišeš olajšavo, njegovih dohodkov pa ne. Nekateri delajo celo tako, da starši vpišejo otroka, ki ima lastne dohodke (dijak, študent), njegovih dohodkov pa ne vpišejo in tako uveljavljajo olajšavo. Otrok pa samostojno izpolni napoved in dobi povrnjeno, kar mu pač gre. Preverjeno; to mora iti čez, gre za različne izpostave.
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ni, tako kot pri otrocih. Poglejte 109. člen 7. točka Zakona o dohodnini,
pa bo vse jasno. Seveda je potrebno vedeti, kaj se NE ŠTEJE za lastna sredstva.
Pa menite, da je pošteno, da starši vpišejo olajšavo, otrokovih dohodkov pa ne? In potem otrok, kot zavezanec dobi povrnjeno, kot ste napisali "kar mu gre?" (mislim dohodke, kateri SE ŠTEJEJO za lastna sredstva )
Meni ne. Čudi me, da gre "čez"?? No, do prvega preverjanja.
Preverjanja so v teku, tako kot pri otroških dodatkih, ko se po novem preverja VSE!!
Posledica, vračanje preveč prejetih otroških dodatkov.
No, ampak to je že druga tema..... :spomezik:
Orif
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Orif »

Najlepša hvala za odgovore. Mama ima lastne prihodke-pokojnino in sicer v višini 30.000 SIT na LETO. Menite, da jo lahko uveljavlja kot olajšavo?

Lep dan!
vita11
Računovodja
Računovodja

aH, jOŽE, Kakšna poštenost? Koga pa to zanima? Zanima tiste, ki sestavljajo zakone, poštenost? :hudic:
V dohodnini sem kar doma. Mamo otrok lahko uveljavlja kot olajšavo Grif, če imate skupno gospodinjstvo ali če je podpisano, da zanjo plačujete dom oziroma del doma - kakršnegakoli. :D
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

No, saj ste povedali vse..........o poštenosti tudi............
Dohodnino zelo dobro poznam, saj jo moram.... :spomezik:
in iz prve roke, vam pravim, dokler vas ne dobijo......... :spomezik:
vita11
Računovodja
Računovodja

Pismo, ste kakšen inšpektor ali kaj, da mi pridigate o poštenosti? :roll:
To o dohodnini pa sploh ni moj izum, pač pa tako dela moja kolegica, pa še kdo drug, ki ga poznam, :toimonster: že veliko let, pa še pregled je imela vmes. pa ni bilo nič hudega. Mislim, da ste bolj papeški od papeža
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Nimam namena nobenemu pridigati o poštenosti, daleč od tega.
O tem se mora vsak odločiti sam, v sebi................
Vaša stvar, kako se odločate vi, in še kdo okoli vas.......
Odgovori