pasti
Moderator: Mirko Zbačnik
pasti
Nedeljsko popoldne izkoriščam za pregled Uradnih listov preteklega tedna, da mi ne bo kaj ušlo... Med pošto se je nabralo precej reklam za razno literaturo. V prav vseh reklamah obljubljajo isto: če bomo kupili, nam bodo razkrili najpogostejše pasti, v katere se vsakodnevno ujamemo: blagajna, davki, osnovna sredstva, izplačila taka in drugačna,... Ali je naša zakonodaja res polna (prepolna) vseh mogočih pasti? Ali so zato vsi zakoni tako napisani, da najprej potrebuješ tolmača, nato pa še dva do tri seminarje, pa še nisi prepričan, da si dojel? Ali smo res prav vsi barabe, ki jih je potrebno poloviti v te "pasti" in onemogočiti? Podjetniki, ki so še pred nekaj meseci čisto normalno poslovali, me za skoraj vsak dogodek kličejo in sprašujejo, kako naj kaj izpeljejo, da bo pravilno. Čeprav veliko berem, skušam biti na tekočem, hodim na seminarje, sprašujem bolj poučene in strokovne od sebe, imam pogosto občutek negotovosti. Prepogosto kontroliram sama sebe in premišljujem o pasteh, v katere sem se morebiti ujela.
Računalničarji stalno nadgrajujejo programe, ki jih uporabljam, vendar le-ti še zdaleč ne omogočajo vseh pregledov, ki so potrebni za poročanja. Vsak dokument, poleg rednega vnosa, vnesem še v katero od excelovih preglednic, ki jih imam že malo morje, da lahko pravočasno poročam. Vse to pa vzame veliko časa. Kako ostali sledite vsem tem spremembam, kako se izogibate vsem pastem in si pri tem vzamete še malo prostega časa? Revizor, s katerim sem sodelovala pred leti, je vsak sestanek začel z besedami: "Če je kaj stalnega pri našem delu, so to spremembe!" Pa takrat sploh še ni bilo toliko sprememb, niti so bile tako pogoste!
Lep pozdrav!
Računalničarji stalno nadgrajujejo programe, ki jih uporabljam, vendar le-ti še zdaleč ne omogočajo vseh pregledov, ki so potrebni za poročanja. Vsak dokument, poleg rednega vnosa, vnesem še v katero od excelovih preglednic, ki jih imam že malo morje, da lahko pravočasno poročam. Vse to pa vzame veliko časa. Kako ostali sledite vsem tem spremembam, kako se izogibate vsem pastem in si pri tem vzamete še malo prostega časa? Revizor, s katerim sem sodelovala pred leti, je vsak sestanek začel z besedami: "Če je kaj stalnega pri našem delu, so to spremembe!" Pa takrat sploh še ni bilo toliko sprememb, niti so bile tako pogoste!
Lep pozdrav!
Kot sem že enkrat omenila:Jaz sem že blizu norosti! Delam ravno to kar
vi omenjate,berem literaturo,zakone,hodim na seminarje, spremljam in
sodelujem na forumih.Več informacij dobivam,manj si uspem zapomnit,ker so spremembe prepogoste in ker tudi moji možgani niso
več tako sposobni kot nekoč.Tudi jaz prevečkrat razmišljam v katero past sem se ujela,kot pravite!
vi omenjate,berem literaturo,zakone,hodim na seminarje, spremljam in
sodelujem na forumih.Več informacij dobivam,manj si uspem zapomnit,ker so spremembe prepogoste in ker tudi moji možgani niso
več tako sposobni kot nekoč.Tudi jaz prevečkrat razmišljam v katero past sem se ujela,kot pravite!
Vidim, da nisem edina, ki te dni prav negotovo hodim na delo in se sprašujem, kaj pa danes ne bom več znala naredeiti. Imam že občutek, da niti pisati in brati ne znam prav, pri najbolj enostavnih potnih nalogih sem že v dilemi, da nisem kaj spregledala itd. Živ kaos in obup. Občutek pa tak, kot da sem prvi dan v prvem razredu.
No v prvem razredu sem prvi dan vsej dobila torto
. Danes si jo pa lahko kupim sama za prav vsak dan.
Ena optimistična novica pa le obstaja. Bliža se pomlad in toplejši dnevi, kar pa pomeni, da se tudi tistim tam gor ne bo več dal tolk novga sprejemat
.
No v prvem razredu sem prvi dan vsej dobila torto
Ena optimistična novica pa le obstaja. Bliža se pomlad in toplejši dnevi, kar pa pomeni, da se tudi tistim tam gor ne bo več dal tolk novga sprejemat
Jah, se podpišem pod vaše poste. Skoraj mi je že pokrovko vrglo dol s piskra (mojega namreč). Počutim se kot v srednjem veku, ko so nabirali čarovnice za na grmado.
Ko pa te učenjake, ki poznajo vse "pasti", kaj konkretnega vprašaš, pa dobiš ponavadi en splošen odgovor. Tak, ki si ga že petkrat nekje prebral, pa nisi prepričan, da ga prav razumeš...
Ko pa te učenjake, ki poznajo vse "pasti", kaj konkretnega vprašaš, pa dobiš ponavadi en splošen odgovor. Tak, ki si ga že petkrat nekje prebral, pa nisi prepričan, da ga prav razumeš...
Tudi jaz se pridružujem vašim mnenjem. Mislim, da je računovodstvo v malem podjetju, kjer je za to zaposlen običajno en sam človek, dosti preveč, da bi lahko vse obvladali. Se pa tudi zgodi, da veš, kako je prav, pa ti ne pustijo tako narediti ... Veliko razmišljam o tem, da bi zamenjala poklic, ali da bi vsaj prestopila na drugo stran, med tiste, ki razlagajo zakone, čeprav pogosto v praksi nimajo izkušenj.
Kljub službenim naporom pa je življenje lepo

Kljub službenim naporom pa je življenje lepo
Drage kolegice in kolegi!
Zadeva ni tako grozna. Zakoni so včasih res malo komplicirano napisani za nekoga ki po poklicu ni pravnik, ampak bolj bi nas moralo jeziti da na Ministrstvu za finance ne vedo ogovorov, ali pa traja več kot pol leta da dobiš odgovor na kakšno vprašanje, ki si ga sam ne upaš raztolmačiti.
Vsi ti seminarji pa so samo za beganje ljudi ki vedo kako morajo biti zadeve narejene, pa niso čisto 100% ali je nova zakonodaja tudi vključena v to razumevanje ali ne.
Malo več zaupanja v vaše znanje, saj na tem forumu dokazujete da vam je jasno kako zadeve tečejo.
Zadeva ni tako grozna. Zakoni so včasih res malo komplicirano napisani za nekoga ki po poklicu ni pravnik, ampak bolj bi nas moralo jeziti da na Ministrstvu za finance ne vedo ogovorov, ali pa traja več kot pol leta da dobiš odgovor na kakšno vprašanje, ki si ga sam ne upaš raztolmačiti.
Vsi ti seminarji pa so samo za beganje ljudi ki vedo kako morajo biti zadeve narejene, pa niso čisto 100% ali je nova zakonodaja tudi vključena v to razumevanje ali ne.
Malo več zaupanja v vaše znanje, saj na tem forumu dokazujete da vam je jasno kako zadeve tečejo.
katrijn
Najhuje pri vsem tem se mi zdi, da kljub vsej energiji, ki jo vlagam v delo, nikoli nisem in ne morem biti prepričana, da delam 100% prav. Ta večni občutek, da stojim pod giljotino, mi je že pošteno načel živce in predvsem samozavest
. Se ne spomnim, da bi kdaj pred leti imela tako navlečeno pisarno. Včasih, ko sem dobila nov IKS ali uradni list, sem si vzela čas, ga predštudirala, zdaj pa se mi nabirajo kupi neprebrane literature, ki se je lotim takrat, ko mi že pošteno voda teče v grlo
. Sicer sem natančna in redoljubna, ampak ne uspeva mi več. Tudi jaz sem že večkrat razmišljala, da bi pustila vse skupaj in delala kaj drugega. Pa pride dan, ko sem mi spet vse ne zdi tako grozno in vztrajam. Ne vem pa na račun česa, upam, da ne zdravja.
No, pa kaj bi jamrala. Bom prebrala še kakšno Fato pa bo
. Jutri pa....
No, pa kaj bi jamrala. Bom prebrala še kakšno Fato pa bo
lp
Magda
Magda
Ja dragi moji. Mislim, da smo kar vsi na istem. Meni se že tudi meša od vsega in zadeve vzamem v roke, ko jih potrebujem. Po pravici povedano pri teh zakonih tudi po desetem branju še vedno ne veš kje si in, ko končno skapiraš zadevo , ponavadi zakon spremenijo. Od časa do časa se sprašujem čemu sem se podala v to ampak koneckoncev smo pa lahko veseli, saj imamo tukaj drug drugega in si z nasveti pomagamo. To pa je vredno zlata. A si predstavljate, da ne bi bilo interneta?
.
.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tudi jaz še enkrat lep pozdrav vsem in še eno zanimivost v povezavi z odgovorom Katrijn: Ko sem nekaj spraševala na E-davke v zvezi s pošiljanjem kontrolnih podatkov za dohodnino, je odgovor prišel - 1. februarja. Ko sem spraševala glede oddaje davčnih napovedih za s.p. (mail sem poslala 8. februarja), je odgovor prišel - 1. marca zjutraj!