Samo kratek DA ali NE

Moderator: Mirko Zbačnik

SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Samo kratek DA ali NE

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Blagajna pri d.o.o.!

Ali delam prav?

Direktor in edini zaposleni ne vodi blagajne. Denar dvigne iz TRR plača gotovinske račune, ko mu ga zmanjka založi svoj denar. Ker ne ve točno, kdaj se to zgodi, na računih tega ne označi ( da bi lahko vedel kdaj jih pokrivam iz blagajne in kdaj nastane obveznost do direktorja).
Da si poenostavim situacijo, knjižim:

dvig got. 1090/1100
blagajna: 1000/1090 (BP)
Blagajna: R165/1000 (BI)-akontacija materialnih stroškov.

Vse got. rač. knjižim v GK kot R4/R285
S temeljnico na koncu leta zapiram : R285/R165

Je to v skladu s SRS in pravilnikom o računovodstvu?
A je imel že kdo pregled knjig in kakšne pripombe s strani inšpektorjev v primeru blagajne?
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Ne morem verjet. 129 ogledov in nobebega odgovora. Pa toliko priporočil o tem forumu............
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Hihi, kmalu vam bo kdo pojasni, da novincev na našem forumu ne marajo ;)

Žal vam jaz ne morem pomagati, ker sodelujem na forumu zato, da delam red :oops:

V tolažbo pa naj povem, da mnogo tem ostaja neodgovorjenih. Najbolje bo, da še kdaj kaj dopišete, da bo tema ostala nekje pri vrhu.

LP, Nina
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Na nekatera vprašanja se težko odgovarja z DA in NE, najbrž je vaša nestrpnost malo kriva za neodziv.

D.o.o. MORA voditi blagajniško poslovanje, MORA imeti tudi sklep o blagajniškem maksimumu in PAZITI MORA, da posamezna gotovinska plačila ne presežejo 100.000,00 SIT. Če direktor dviga gotovino, morate voditi blagajniško poslovanje.

Jaz se temu delu izognem tako, da direktor NE DVIGA NOBENE gotovine. Račune, za katere je založil denar, knjižim tako kot vi 4/285, nato pa mu občasno iz TRR nakažem založeni denar na njegov osebni račun in knjižim 285/110. Lep pozdrav!
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Hvala za odgovor!
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Če postavite vprašanje v soboto popoldan se v nedeljo res ne more vsuti en kup odgovorov. Nina, vsi smo bili nekoč novinci in moj odgovor je odvisen od tega, koliko (mislim da) znam odgovoriti, in ne kdo sprašuje.
Naj povem svoje mnenje (predebatirano z referentko DURS-a).
V kolikor je enoosebni d.o.o., ki nima gotovine v blagajni (nima maksimuma), mu ni treba pisati blag. prejemkov in izdatkov.
Knjižim pa jaz malo drugače:
Prejeti račun: 40,16 / 220
zaprem račun: 220 / 265 - Obveznost do lastnika
Dvig gotovine: 265 / 1000
Nikoli ne dvigne več. kot je saldo na kontu 265.
Mislim pa, da je tudi vaš način v redu, samo ne sme biti salda v blagajni.
LP
Anela
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sven, mnogi odgovarjamo na forum v delovnem času in ne doma, zato res ne morete pričakovat odgvorov takoj, drugo pa je, da se tega z DA ali NE kratkomalo ne da, lahko da kdo tudi nima časa in bo odgovoril kasneje... skratka polno če-jev.

Jaz se pridružujem odgovoru kaltrzic, Aneli pa bi namignil, a je po mojem bolje namesto konta 265 uporabljati konto 285.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Anela, letelo je na neko drugo temo, v kateri je nekdo zapisal, da na tem forumu nihče ne mara novincev in da se odgovarja le "tastarim". Jaz sem presrečna, če imamo veliko novincev, še bolj pa sem zadovoljna, kadar kdorkoli dobi kvaliteten odgovor, zato je vsekakor prav, da odgovarjate le, ko se vam zdi, da ste sposobni odgovoriti ... :spomezik:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Glede na našo samokritičnost in vsebino nekaterih tem, kjer govorimo o nerazumevanju stalno spreminjajoče zakonodaje bi ob strogem upoštevanju tega pravila lahko zazevala praznina. Strinjam pa se, da naj bi bili odgovori kolikor toliko pravilni. motiti pa se je ćloveško, trudimo pa se, da bi bilo kiksov čim manj. :sodobren:

Dodam še temo tarnanja: http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=6452
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 14 Mar 2005, 15:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

No, zdaj ste me malo potolažili, vsaj kar se števila odgovorov tiče.
Forum so mi priporočili na enem drugem forumu, kjer je bilo odgovorov tudi le nekaj, pa še ti niso bili konkretni.

Glavno vprašanje na katerega sem iskal odgovor je bilo v bistvo to, ali je prav, da ne delam za vsak posamezni gotovinski račun blagajniškega izdatka, ampak izplačam gotovino za več računov skupaj..

Hvala vsem, ki ste se oglasili! :ssram:
LP,
Sven Slika
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Sem pogledala "priporočeni" kontni plan in res je bolj prav na 285, kot pravi Mirko. Bom letos popravila.
Anela
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne vidim problema, če vam tudi drugače odgovarja ta postopek (po mojem razmišljamnju).
Mirko Slika
Odgovori