OLAJŠAVE OS ZA DRUGO LETO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tibaut
Računovodja
Računovodja

OLAJŠAVE OS ZA DRUGO LETO

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Zanima me če se lahko uveljavlja pri davčni bilanci olajšava pri nakupu os tudi drugo leto pri bilanci l. 2005 če za leto 2004 ne pridejo nam v poštev vse olajšave. Se to prenaša v drugo leto lahko ali se lahko izkoristi samo v tekočem letu?

Zanima me tudi če za os ki smo ga kupili lani pa smo ga letos prenesli med os iz skladišča lahko uveljavljamo zanje olajšavo?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Olajšave lahko izkoriščate v letu nabave. Žal se ne prenašajo v prihodnje leto.
Lep pozdrav!
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Ne razumem,..men so pa na seminarju rekli, da zdaj lahko neizkoriščene olajšave prenašamo v naslednjih petih letih. V gradivu mi piše pod davčnimi olajšavami "prenos neizkoriščene olajšave v naslednjih pet let - ne za 20+20"....
lp, irenca :svprasaj:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Očitno nisva bili na istem seminarju. Jaz sem slišala: če boste pri sestavljanju ddpo za leto 2004 ugotovili, da imate preveč davčnih olajšav, jih ne boste mogli prenašati v prihodnje leto. Nekaj novega prinaša...., vendar je to že tema za naslednji seminar, ker še nimamo uradnega tolmačenja.
Lep pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče je bilo govora o pokrivanju izgube z zmanjšanjem davčne osnove v naslednjih petih letih (navedek iz nekega članka)?
8. Poračunavanje izgube - ali obstaja možnost poračunavanja izgube s kasnejšimi dobički in kako dolgo je bilančno obdobje?
Davčni zavezanec, ki v davčnem obračunu za posamezno davčno obdobje (tj. davčno leto) ugotovi davčno izgubo, lahko to izgubo pokriva z zmanjšanjem davčne osnove v naslednjih petih davčnih obdobjih. Pri zmanjšanju davčne osnove na račun izgub iz preteklih obdobij se davčna osnova najprej zmanjša za izgubo starejšega datuma, zmanjšanje davčne osnove zaradi izgub iz preteklih davčnih obdobij je dovoljeno največ do višine davčne osnove tekočega davčnega obdobja. V zvezi s tem ZDDPO-1 vsebuje tudi določbo proti davčnemu izogibanju, če:
• se v davčnem obdobju neposredno ali posredno lastništvo kapitalskih deležev ali glasovalnih pravic zavezanca spremeni za več kot 25 % glede na njihovo vrednost ali število na začetku davčnega obdobja ali na koncu preteklega davčnega obdobja,
• prenos oz. pokrivanje izgub, ki so nastale v tem in v preteklih davčnih obdobjih, ni možno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Sem še malo pobrskala in po ta novem zddo in je tako, da iz leta 2004 ne moreš prenašat olajšav, lahko pa prenašaš iz leta 2005 v leto 2006. Tako da pridejo v poštev šele investicije v letu 2005.
lp, irenca
Odgovori