honorar-NUJNO!!!!!!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

honorar-NUJNO!!!!!!

Odgovor Napisal/-a nina0 »

V letu 2004 smo plačali gospe za opravljeno storitev v obliki honorarja. Zdaj sem pa ugotovila,da nismo plačali od tega davka, če ga je bilo potrebno!? Povejte mi prosim ali je zelo narobe, ker bi to naredili v tem letu, kar verjetno pomeni, da bomo dohodnino prijavili šele letos. Prvič se ubadamo s tem tako, da po pravici, nimam pojma!!!

Najlepša hvala, NINA.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Jaz bi verjetno sedaj popravila dohodnino (dohodnina je tisto, kar nekdo dobi v žep, torej izplačila), oddala rek na datum izplačila, plačala davek in zamudne obresti. :ssirok:
lp,irenca
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Irenca, tudi jaz sem tako razmišljala, vendar ne vem kako se obračuna avtorski honorar? Ali se plača samo dohodnina, podobno kot pri najemnini ali kako drugače???

HVALA, NINA!
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Za lansko leto isto kot najemnina; pa pazi na davčne transakcijske račune. Najbolje je, da pokličeš svojo referentko, da ti pove št. TRR, pa verjetno REK2, normirani str. so še vedno 40%...Jaz bi za naredila tako.
lp, irenca :P
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Ampak kar tako ne morete izplačati avtorskega honorarja. Če ni šlo za avtorsko delo, je to podjemna pogodba!!
LP,
Sven Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Lani sem imela podoben primer. Rešili smo ga sledeče: najprej smo ugotovili, da storitve, ki so bile plačane (na plačilnem nalogu je bilo zapisano, da se izplačuje AH po pog.), ne spadajo med avtorske in sorodne storitve (prejemnica plačila je opravljala administrativno delo), sestavili smo pogodbo s tekočim datumom in obrazložili vzroke. Neto nakazilo smo "obrutili", obračunali vse dajatve, zamudne obresti, vse plačali, oddali rek in popravek dohodnine. Na durs smo poslali dopis, kjer smo vse razložili, se posuli s pepelom in obljubili, da bomo bolj pazljivi. Nekaj dni po oddaji smo klicali referentko in preverili, če je vse ok.
Lep pozdrav!
Odgovori