V decemberski reviji Denar - stoški v zvezi z delom - naslov članka Nominalni zneski namesto odstotkov.
Gospa Olga Pintar je napisala takole za dnevnice doma.
Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja zunaj sedeža delodajalca in se delojemalec vsak dan vrača v kraj, kjer prebiva, se prizna do 1.200 tolarjev na dan.
Po tej razlagi pomeni, da se dnevnice za šoferje tovornih vozil ne obračunajo po znani lestvici nad 6 do 8 ur in tako naprej.
Če je še kdo to prebral naj mi prosim posreduje mnenje. Nikjer drugje nisem tega zasledila.
Lep sončen dan. Sanja
dnevnice doma
Moderator: Mirko Zbačnik
prebrala sem uredbo - 4. člen dnevnice
Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delojemalec vsakodnevno vrača v kraj kjer prebiva, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena, ne všteva povračilo stroškov prehrane med delom.
Jaz te uredbe sploh ne razumem tako, da se bi dnevnice za šoferje izplačevale samo do 1.200 sit.
Hvala za odgovor samo še vedno nisem prepričana, da je tako.
Sanja
Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delojemalec vsakodnevno vrača v kraj kjer prebiva, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena, ne všteva povračilo stroškov prehrane med delom.
Jaz te uredbe sploh ne razumem tako, da se bi dnevnice za šoferje izplačevale samo do 1.200 sit.
Hvala za odgovor samo še vedno nisem prepričana, da je tako.
Sanja
Sanja, pri nas imamo serviserje, ki včasih delajo na terenu od 7 zjutraj pa do 21 zvečer, če je pač treba. Naša pravnica pa je potrdila, ker je to terensko delo, da jim od 1.1.2005 lahko izplačamo neobdavčeno le 1.200,00 sit. Mi kljub temu izplačamo delavcu dnevnico, vendar je znesek nad 1.200,00 sit obdavčen. Žal. Je pa res nesmisel, da nekdo, ki dela v pisarni 8 ur in tisti, ki dela na terenu recimo 14 ur, dobita isto povračilo za hrano. 
Točno tako, dnevnica se lahko izplača, vendar če je narava dela taka je davčno priznan le strošek malice 1200 sit in ne dnevnica. Žal je tako, da so sedaj taki pravi terenski delavci po kirivici "nasrkali", ker so nekateri čez vse meje pisali tiste dnevnice in potne stroške pa terena še povohali niso.