Identifikacijska številka

Moderator: Mirko Zbačnik

Kolar
Nov član
Nov član

Identifikacijska številka

Odgovor Napisal/-a Kolar »

Pozdravljeni,
potrebovali bi informacijo, ki je ne najdemo v ZDDV: ali mora biti na računu, ki ga izdaja fizična oseba, ki ni davčni zavezanec, pravni osebi, ki je davčni zavezanec, navedena identifikacijska številka za DDV tako izdajatelja kot prejemnika računa. Ali pa navede samo svojo davčno številko (brez Ident.št.) in davčno številko prejemnika, ki je davčni zavezanec (brez Ident.št.).
Hvala za odgovor.
Lep dan vsem.
Urška
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Jaz mislim, da mora biti na izdanem računu davčna številka prodajalca (pravite, da niste zavezanec za DDV), nikakor ne ID številka, kar se pa tiče kupca, pa ID, ali pa davčna številka ni obvezna.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Če izdajatelj računa ni identificiran za namene ddv, id štev. nima. Na račun vpiše davčno številko, kot razlog za neobračunan ddv na računu pa navede prvi odstavek 45.člena zddv (mimogrede: v UL 25/14.3.05 je objavljen ZDDV).
Lep pozdrav!
REMA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a REMA »

Mene pa zanima, če mora prodajalec, ki je identificiran za namene DDV pri
prodaji samostojnemu podjetniku, ki pa ni davčni zavezanec (še), na račun navesti njegovo davčno številko. Naš program za prodajo je namreč tak, da vsem davčnim številkam doda SI, kar pa po moje ni prav.
Zdi se mi, da sem to nekoč v tem forumu že spraševala, pa nisem dobila odgovora - zato vas lepo prosim :prayer: za odgovor.
Istočasno pa bi se tudi vsem zahvalila za vse odgovore na vsa moja - včasih malce :rolleyes: vprašanja, pa saj največkrat želim le potrditev svojega mnenja.
LEP DAN - POMLAD JE TU.....
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Jaz sem se dogovorila s programerjem, da je uskladil program fakturiranja tako, da mi nihče ne zavrača računov. Pri davčnih zavezancih, identificiranih za ddv se tako izpiše id za ddv in davčna štev., pri tistih, ki niso identificirani za ddv, pa le davčna štev. Priznam, veliko kompliciranja, imam pa mir.
Leo pozdrav!
sipi
Računovodja
Računovodja

Podjetja, ki niso zavezani za DDV, ne smejo imeti predpono SI pred davčno številko.
REMA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a REMA »

Pravega odgovora vseeno še nimam: zanima me ali M O R A
biti na fakturi, ki jo izstavimo SP, ki NI davčni zavezanec napisana njegova davčna številka???

Lep dan vsem skupaj!!! :spomezik:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor vam je posredoval/a sipi, še predno ste vprašali. Mimogrede: davčni zavezanci smo prav vsi, le da so nekateri med njimi tudi identificirani za ddv.
rady
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a rady »

Mi na računih izpišemo obe DŠ , kar mene niti ne moti .
V našem programu pa imamo sicer ena varianto , da se pri izdelavi samega obrazca izbriše naslovnikova DŠ ...

Imam pa ob tem še eno vprašanje :
Ali mora biti na prejetih računih izpisan naslov naše firme v celoti :?: ali je lahko samo skrajšana oblika (ime firme d.o.o.) :?: :?:

Problem se namreč pojavi , ker so nekateri programi omejeni z možnostjo - dolžino imena pri vnosu novih strank ... :roll:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali je pravilen izpis id (davčne številke na računu takšen).
Gre se za K U P C A !
Davčna številka: SIXXXXXXXX

Čeprav le-ta ni potrebna, mislim, da je to narobe.
sipi
Računovodja
Računovodja

Če imaste napisano:
Davčna številka, mora biti brez predpone SI, ali pa
ID za DDV (identifikacijska številka za DDV), ali pa kar ID ŠT:SIXXXXXXXX
sipi
Računovodja
Računovodja

Sicer pa na kupčevem računu ni potrebno izpisati ID številko, če on ni plačnik davka.
Odgovori